VIDEO Valeriu ZGONEA, ANCOM @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION 2023: ANCOM va coordona proiectul privind serviciile digitale, ce necesită colaborarea între autorități, care, din păcate, nu cooperează între ele acum, de la Protecția Consumatorului până la Consiliul Concurenței

Valeriu ZGONEA, Președinte ANCOM @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION by COMUNICAȚII Mobile 2023, organizată de Digital Transformation Council, pe 8 decembrie 2023 și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Vă felicit pentru cei 25 de ani ai revistei Comunicații Mobile! Cu dedicație și persuasiune ați construit o revistă de specialitate într-un domeniu foarte dinamic, care a cunoscut numeroase schimbări în această perioadă. Sunt puține structuri neguvernamentale care au reușit să reziste 25 de ani în sectorul comunicațiilor.

Sunt prezent acum la un eveniment BEREC și noutățile sunt diverse, de la rețelele de infrastructură la punct fix la cloud și virtualizarea rețelelor, subiecte care intră în competența ANCOM.

De asemenea, se face o analiză de sfârșit de an asupra activităților desfășurate în 2023 și asupra proiectelor puse în practică. Totodată, se discută în grupurile de lucru despre proiectele care vor fi puse în practică în 2024.

Rețelele de comunicații se rup în bucăți. Turnurile, știți foarte bine, devin o rețea proprie. Ele nu prea sunt reglementate în acest moment și există o întreagă nemulțumire pentru că au un aport substanțial la cheltuielile finale ale operatorilor.

S-a discutat despre programul Deceniul Digital și despre faptul că Europa nu și-a atins obiectivele până în acest moment.

Sunt discuții complexe și despre Open RAN și despre 5G, despre cum putem să-i convingem pe operatori să investească în tehnologia 5G, întrucât cheltuielile sunt foarte mari.

ANCOM va promova în Guvern un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piață unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 365/2002 privind comerţul electronic. Documentul va trece ulterior prin Parlament.

ANCOM va îndruma și va coordona proiectul privind serviciile digitale, care necesită o colaborare și cooperare între autorități.

Din păcate, în România nu se cooperează între toate autoritățile, de la Protecția Consumatorului până la Consiliul Concurenței.

Vom încerca să-i aducem pe toți la masa discuțiilor pentru o colaborare interinstituțională. În acte de acest gen, anumite articole sunt de competența altor autorități sau instituții ale statului.

Ministerele vor fi obligate să nominalizeze autoritățile relevante și ele trebuie să-și transmită competențele din offline în online.

Estimez că proiectul privind serviciile digitale se va derula pe o perioadă de aproximativ doi ani de zile.

Sectorul telecom din România este cunoscut pentru performanțele rețelelor și pentru viteza internetului, cifrele ANCOM stau mărturie în acest sens.

Trendul este foarte bun, dar provocările sunt mari pentru operatori.

Telekom a vândut rețeaua fixă către Orange, se pregătește și partea de mobil. Trebuie să fim atenți pentru că se poate ajunge în situația unui duopol, cum se întâmplă în unele state europene, ceea ce poate fi periculos pentru clienți. Statul român este atent la aceste mișcări pentru că este vorba de infrastructură critică. Colegii mei din ANCOM fac tot felul de analize pe această temă și creionează scenariile pentru anii următori.

Societatea Națională de Radiocomunicații are câteva instrumente pe care nu le-a folosit în acești ani și nu am înțeles de ce. Nu este de competența mea, ci a ministerului de resort. Am vorbit cu ministrul Bogdan Ivan despre ce putem face pentru ca această regie națională să poată rămâne în picioare. Tendința noastră este să dezvoltăm și alte produse în care România nu s-a implicat, cum ar fi T-DAB, tehnologie care a ajuns la T-DAB+.

Am discutat cu domnul Bogdan Iana din cadrul ANCOM, fost vicepreședinte al instituției, să inițieze o discuție cu Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării pentru a face o propunere pentru un calendar al acestui serviciu digital.

Sunt multe discuții în acest an, pe care vrem încercăm să le fructificăm în 2024, un an destul de delicat, cu o nouă organigramă a ANCOM pe care trebuie s-o punem în aplicare conform Legii nr. 296/2023, cu o diminuare a resurselor financiare cu 33% și cu o tendință de creștere a pieței de curierat și servicii poștale. 

În 2022, cifra de afaceri pe curierat și servicii poștale a atins 800 milioane de euro.

ANCOM a stimulat acest sector al economiei naționale, care acum a ajuns la maturitate. Sunt companii de profil care vor să se extindă în regiune și ANCOM trebuie să găsească cele mai bune soluții astfel încât utilizatorul final să nu fie supărat pe serviciile poștale și de curierat.

Și în zona telefoniei mobile avem un jucător care s-a extins în Spania și Portugalia și, recent, Belgia. Este vorba despre Digi.

Bătălia la nivel european este destul de delicată în acest sector. Se doresc monopoluri, jucători care să acopere toate țările europene. Se vorbește și la unificarea spectrului, dar îmi este greu să cred că se va putea ajunge la acest deziderat.

Dacă discutăm despre 5G sau sateliți de joasă orbită, da, aici se poate ajunge la o decizie la nivel european.

Voi propune ministrului Bogdan Ivan să-mi permită să înaintez Guvernului o propunere de creare a unui grup de lucru la nivel înalt – ANCOM, Consiliul Concurenței, ANRE, Protecția Consumatorului, CNA, ANSPDCP – pentru a încerca să identificăm toate aceste reglementări europene și să le aplicăm în România spre beneficiul cetățeanului.

ANCOM va fi același partener de discuții pentru toți jucătorii din zona telecom, curierat și servicii poștale.

Încă o dată vă felicit pentru cei 25 de ani și pentru Gala aniversară și vă urez alți 25 de ani la fel de buni și de productivi!