Pe baza unui sondaj la care au răspuns peste 2.600 de decidenți din 12 sectoare industriale din Europa, America de Nord și Asia-Pacific, studiul a constatat că patru din cinci respondenți (79%) consideră că tehnologia 5G va avea un impact semnificativ asupra organizației lor – inclusiv 57% care cred că aceasta va fi revoluționară. În schimb, doar un sfert (24%) dintre respondenți au considerat că impactul 4G a fost revoluționar.
Totuși, acest optimism nu eclipsează problemele de securitate în ceea ce privește tehnologia 5G, care au crescut ușor în ultimul an. Mai exact, mai mult de o treime (35%) dintre respondenți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la securitatea 5G, comparativ cu 32% în sondajul de anul trecut. În plus, peste șase din 10 respondenți (62%) din ultimul sondaj au exprimat temeri că tehnologia 5G îi va face mai vulnerabili la atacuri cibernetice, iar companiile consideră că cea mai mare parte a riscului va începe la nivelul utilizatorilor, indiferent dacă sunt dispozitive sau persoane.
„Legătura dintre 5G și riscurile sale de securitate percepute este complexă. Conform studiului nostru, directorii cred că tehnologia 5G poate ajuta securitatea afacerilor, dar arhitectura de rețea 5G prezintă, de asemenea, provocări inerente în ceea ce privește confidențialitatea utilizatorului, numărul de dispozitive și rețele conectate, precum și accesul la serviciu și integritatea lanțului de furnizare.„, este de părere George Nazi, senior managing director și Communications & Media industry lead la Accenture.
Companiile se gândesc cum să facă față acestor provocări, trei sferturi (74%) dintre respondenți afirmând că se așteaptă să redefinească politicile și procedurile legate de securitate pe măsură ce tehnologia 5G se extinde.
Costurile cu modificările pe care le va aduce tehnologia 5G sunt la fel de importante pentru liderii de business. Costul operaționalizării 5G este principalul subiect, iar patru din cinci respondenți (80%) consideră că aceste costuri de gestionare a infrastructurii și aplicațiilor IT vor crește. Între timp, aproape o treime (31%) consideră că valoarea inițială a implementării 5G va fi prea mare.
În plus, studiul a constatat că firmele încep să înțeleagă că au nevoie de sprijin extern pentru a debloca potențialul 5G. De exemplu, aproape trei sferturi (72%) dintre respondenți au spus că au nevoie de ajutor pentru a-și imagina posibilitățile viitoare pentru soluții conectate 5G, iar procentul de companii care se așteaptă să dezvolte aplicații 5G cu resurse interne a scăzut în ultimul an, de la 23% în sondajul din anul precedent la 14% în acest an.
Rezultatele sondajului indică faptul că, în ciuda provocărilor 5G, viitorul arată bine pentru companiile care adoptă această tehnologie, potențialul imens al acesteia fiind recunoscut la nivel global. Beneficiile sunt numeroase, iar conștientizarea acestora este în creștere. De exemplu, 85% dintre respondenți au spus că se așteaptă să folosească 5G pentru a sprijini angajații mobili atunci când se află în teren, în următorii patru ani, în creștere față de 68% care au spus același lucru în sondajul de anul trecut.
Loudhouse Research a efectuat, în numele Accenture, interviuri cu 2.623 de decidenți în domeniul afacerilor și tehnologiei, în decembrie 2019, în 12 sectoare industriale din Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Germania, Franța, Italia, Japonia, Singapore, Emiratele Arabe Unite și Australia. Scopul a fost de a dezvolta o imagine exactă a înțelegerii companiilor despre tehnologia 5G, modul în care au adoptat-o până acum și care sunt percepțiile impactului potențial al acesteia. Interviurile au inclus întrebări repetate din cercetările publicate în 2019 – desfășurate în noiembrie și decembrie 2018 – despre aceleași subiecte, analizând amănunțit domeniile securitate, consultanță și monetizare în acest an.