Semnal de alarmă: Printre companiile Web3 care au strâns peste 100 de milioane de dolari, procentul cu echipe fondatoare formate numai de femei este zero

BCG X, unitatea de dezvoltare și proiectare tehnologică a Boston Consulting Group (BCG), a colaborat recent cu People of Crypto Lab – un studio de creație și inovare care își propune să stimuleze diversitatea, echitatea și incluziunea în ecosistemul Web3 – pentru a analiza diversitatea de gen printre fondatori și investitori, pe un eșantion de aproape 2.800 de participanți din întreaga lume. Web3 este următoarea generație de tehnologie de internet unde utilizatorii nu numai că pot citi și crea conținut, dar pot deveni proprietari al acestuia și monetiza.

Rezultatele studiului arată că doar 13% dintre startup-urile Web3 includ o femeie printre fondatori. Din acest procentaj, 10% dintre echipele fondatoare includ atât bărbați, cât și femei, și doar 3% dintre companii au o echipă care este exclusiv feminină. Aceste cifre sunt mai slabe decât media pentru startup-uri în general.
Totodată, disparitatea de gen se extinde la forța de muncă generală. Ponderea femeilor este mai mare (aproximativ 27%) printre angajații startup-urilor Web3 de top, dar femeile sunt adesea grupate în roluri netehnice, cum ar fi HR și marketing.

La capitolul finanțare, diferențele sunt și mai mari. Echipele fondatoare formate exclusiv din bărbați reușesc să strângă, în medie, finanțări de aproape patru ori mai mari decât echipele formate exclusiv din femei (aproape 30 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 8 milioane de dolari). Printre companiile care au strâns peste 100 de milioane de dolari, procentul cu echipe fondatoare formate numai de femei este zero.

Aceste rezultate arată, din păcate, o subreprezentare critică, neevidentă la aceeași anvergură în studii annterioare, întrucât au analizat doar echipe mixte (cele formate din bărbați și femei).

„Analiza noastră merge cu un pas mai departe și analizează echipele formate exclusiv de femei și arată că majoritatea valorilor scad în funcție de ponderea femeilor implicate. Echipele formate din bărbați au cel mai mare succes în obținerea finanțării, echipele mixte cu bărbați și femei se află la mijloc, iar echipele exclusiv feminine se descurcă cel mai rău. Având în vedere aceste rezultate, este de înțeles de ce multe femei nu mai sunt interesate să se alăture sau să investească în startup-uri tehnologice”, explică Noemi Gyergyay, lider de proiect în cadrul BCG.

Această subreprezentare a femeilor are și multe costuri. Un număr tot mai mare de studii ale BCG relevă faptul că organizaţiile cu echipe de conducere diverse sunt mai performante la capitolul inovație și mai profitabile.