Românii, cei mai săraci din UE, vor trecerea la euro, fără să ştie ce îi aşteaptă… Grecia a aflat pe propria-i piele… România are cea mai mare creştere a susţinerii trecerii la euro, de la 63% la 75%, comparativ cu 2020 – să fie bine, ca să nu fie rău…

Trecerea la moneda euro se bucură de un sprijin larg în statele membre care nu au adoptat încă moneda unică, conform rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat pe 9 iulie.

fl_492_fact_RO_en

Sondajul a fost realizat în cele șapte state membre care nu au aderat încă la zona euro, și anume în Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Marea majoritate a cetățenilor UE intervievați (60 %) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecințe pozitive pentru țările care o utilizează deja.

fl_492_ig_en


Majoritatea respondenților (52 %) consideră că, în general, vor fi consecințe pozitive ale introducerii monedei euro pentru țara lor și chiar mai mult, peste jumătate dintre ei (55 %) afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive inclusiv pentru ei înșiși.

În ansamblu, 57 % dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor. Cele mai ridicate procente de respondenți cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75 % în favoarea monedei) și Ungaria (69 %). În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepția Cehiei, s-a înregistrat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020. Cele mai mari creșteri sunt observate în România (de la 63 % la 75 %) și Suedia (de la 35 % la 43 %).

Introduction-of-the-euro-fl_492_en