Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

Premieră națională la Școala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu a MApN: Inaugurarea laboratorului “Monitorizare spectru electromagnetic și semnale GPS”, donație a firmei cu capital 100% românesc StarC4Sys

This post is also available in: English

România marchează un moment de referință în construcția capacităților sale tehnice și umane, într-o eră în care războiul informațional și controlul spectrului electromagnetic devin decisive pentru superioritatea operațională. Inaugurarea Laboratorului de Monitorizare a Spectrului Electromagnetic și Semnalelor GPS la Școala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu reprezintă un pas important în direcția satisfacerii necesității operaționale a Armatei României de a forma specialiști în domeniul COMINT (Communications Intelligence) și EW (Electronic Warfare). 

Laboratorul este rezultatul colaborării dintre MApN și firma cu capital 100% românesc StarC4Sys S.R.L. cu sprijinul acordat de către compania TCI International Inc., SUA, unul dintre liderii la nivel global în domeniul soluțiilor de monitorizare, localizare și clasificare a semnalelor radio, pe care StarC4Sys o reprezintă în România. Într-un context în care războiul electronic devine tot mai mult un domeniu al preciziei algoritmice, infrastructura inaugurată la Sibiu este adaptată nu doar cerințelor actuale, ci și provocărilor viitoare. 

Inaugurarea laboratorului realizat de către StarC4Sys S.R.L. și TCI International, Inc. de la Sibiu a avut loc pe 7 mai 2025 în prezența reprezentanților MApN, respectiv dl. General-locotenent Cristian-Daniel Dan – comandant al Comandamentului NATO Sibiu, dl. Colonel Spoială Gheorghe – Șeful de Stat Major al Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, dl. Colonel ing. Gheorghe Șerban – Comandantul Școlii de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu, a mai multor specialiști din cadrul MApN, STS și ANCOM, instituții cu atribuțiuni în domeniul monitorizării și gestionării spectrului radio în România, respectiv cu participarea conducerii companiei StarC4Sys, reprezentată de dl. George–Cristian Ghimfus – Fondator și Proprietar, dl. Marinel Moscaliuc – CEO și dl. Vice Admiral (ret.) Ion-Cristian Lișman – International Strategic Business Development Manager. 

Laboratorul integrează o configurație unică în România, fiind dotat cu mai mult de zece stații de lucru echipate cu suita TCI Blackbird software. Această soluție software permite procesarea, evaluarea și analiza semnalelor radio, folosind înregistrări de bandă largă realizate de sistemele de monitorizare radio dezvoltate de către același producător și care se află în exploatarea celor trei instituții cu responsabilități legale în acest domeniu. 

Concepția laboratorului asigură instruirea viitorilor operatori ai sistemelor de monitorizare radio, operatorilor de sisteme COMINT și EW, analiștilor de semnal, în condiții identice celor care presupun utilizarea nemijlocită a sistemelor de monitorizare radio/sistemelor COMINT și EW. Mai mult, resursele hardware și software ale laboratorului pot fi oricând utilizate la nevoie pentru îndeplinirea unor sarcini operaționale concrete. 

Valoarea totală a acestei donații StarC4Sys și TCI depășește jumătate de milion de euro, laboratorul fiind realizat în baza Protocolului de colaborare semnat de către firma românească StarC4Sys cu Ministerul Apărării Naționale în luna iulie 2024, ca un demers firesc după succesul înregistrat odată cu inaugurarea în același an a unui laborator similar, de asemenea prin donatie, destinat monitorizării și managementului spectrului radio, în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, laborator dotat cu soluțiile care se adresează utilizatorilor civili ai tehnologiilor din acest domeniu. 

Suita de aplicații TCI Blackbird software, integrată în sistemele TCI Model 953/955/957, este recunoscută la nivelul utilizatorilor din țările membre NATO pentru performanța deosebită în detecția, identificarea automată și procesarea cu maximă eficiență a semnalelor din spectrul radio. Sistemele TCI, operate prin intermediul TCI Blackbird software asigură detecția automată, geolocalizarea prin metoda AOA (Angle of Arrival), TDOA (Time Difference of Arrival), hibridă și chiar geolocalizare printr-o singură stație (SSL – Single Site Location), utilă în scenarii tactice complexe. Pentru identificarea semnalelor radio de interes, utilizatorul poate construi detectoare automate, fără a scrie cod specializat, pe baza caracteristicilor spectrale sau de modulație calculate de sistem.  

Interfața de utilizator a TCI Blackbird software oferă o experiență de operare prietenoasă, cu posibilitatea de a rula simultan sesiuni multiple și de a vizualiza în timp real liste pentru semnalele radio detectate, parametrii tehnici, spectrograme, localizări ale emițătoarelor pe hartă, azimuturi ș.a. Este un mediu complet de învățare și antrenament pentru operatorii care vor lucra în condiții reale și în centre de monitorizare spectru electromagnetic. 

În condițiile oferite de laboratorul inaugurat la Școala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu, TCI Blackbird software reprezintă un mediu complet de învățare și antrenament pentru operatorii și analiștii care vor participa la operațiuni de monitorizare spectru, COMINT sau/și EW.  

Declarațiile oficialilor militari au subliniat importanța strategică a acestei investiții. Comandantul Școlii, colonelul Gheorghe Șerban, a mulțumit partenerilor din acest proiect și a afirmat că „resursa umană este cea care dă valoare oricărui sistem. Putem avea cele mai moderne echipamente, dar fără oameni bine pregătiți, ele rămân neutilizabile. Acest laborator este un pas concret în formarea acestor oameni.” 

Trebuie precizat și faptul că pe lângă dotarea cu stații de lucru și soluția software specializată investiția Starc4sys a inclus și realizarea unei infrastructuri moderne: reamenajarea completă a spațiului destinat activităților de instruire, asigurarea unei climatizări optime, dotarea cu mobilier ergonomic, realizarea cablării structurate și realizarea capacității de proiecție multimedia. Aceste detalii, aparent administrative, sunt indispensabile pentru asigurarea unui mediu de instruire adaptat nevoilor și rigorilor contemporane. 

Un aspect care trebuie menționat despre soluția cu care este dotat laboratorul este acela că, pe lângă funcționarea offline, TCI Blackbird software permite și atingerea de capabilități tehnice și operaționale complete, în etape viitoare, prin conectarea la un sistem TCI Model 953/955/957 instalat în perimetrul Școlii, lucru care va contribui la creșterea nivelului de pregătire al viitorilor operatori, în beneficiul MApN și a altor instituții cu responsabilități în domeniu. Prin simpla conectare a stațiilor de lucru existente la fluxul de date generat de sistem, în baza activării unor licențe la nivelul sistemului, laboratorul se poate transforma într-o celulă operațională, gata de utilizare în caz de necesitate.

Planurile de viitor includ, de asemenea, dotarea laboratorului cu produsul TCI Drone Detection, în vederea pregătirii viitorilor operatori ai sistemelor antidronă TCI BlackTalon C-UAS System, dar și ai altor sisteme similare, precum și într-o etapă mai avansată de pregătire, integrarea soluției de baze date specifice operațiunilor COMINT, TCI Overwatch Database. 

Soluția TCI BlackTalon este un ecosistem deschis, pregătit să acomodeze și să integreze senzori de diferite tipuri, adaptați evoluției continue a amenințărilor generate de către sistemele autonome: senzori RF, radar, senzori EO/IR, senzori acustici și alte categorii.   Arhitectura modulară propusă de TCI pentru operațiuni C-UAS, oferă detecție, clasificare, geolocalizare și, opțional, inhibare a dronelor ostile. Utilizarea platformei TCI BlackTalon ca platformă de pregătire în ecosistemul educațional militar românesc reprezintă un pas esențial în formarea unor operatori C-UAS pregătiți pentru viitor. Aceasta cu atât mai mult cu cât două versiuni ale acestui sistem urmează să intre în exploatare în acest an, fiind deja o tehnologie recunoscută în întreg Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.  

Este important de subliniat faptul că StarC4Sys și TCI au avut inițiativa de a lansa această propunere către MApN și a realiza această importantă investiție în învățământul militar din România fără nicio obligație contractuală, scopul principal fiind acela de a se asigura că nivelul de performanță pe care tehnologia furnizată sau care va fi furnizată în viitor îl poate oferi poate fi atins de către cei care se pregătesc pentru a o folosi în Școala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică și Academia Forțelor Terestre din Sibiu.

Generalul-locotenent Cristian Daniel Dan, prezent la evenimentul de inaugurare, a remarcat: „Succesul este combinația dintre tehnologie de vârf și educație aplicată. Acest laborator oferă exact acest mix.” 

George Cristian Ghimfus, fondatorul StarC4Sys, a declarat că: „Am donat această tehnologie pentru că România are nevoie de oameni capabili să o folosească. Acești oameni devin multiplicatori de securitate, indiferent dacă vor rămâne în armată sau vor lucra în alte structuri strategice.”

Valoarea intrinsecă a soluției este susținută de capacitatea de a rula sesiuni de antrenament adaptabile, cu niveluri progresive de dificultate, în funcție de experiența cursantului. Instructorii pot simula incidente reale, pot insera semnale ostile în spectrul de analiză și pot urmări în timp real reacția operatorilor, oferind feedback imediat.

Potrivit lui Ion-Cristian Lișman – International Strategic BDM, StarC4Sys, faptul că acest laborator este inaugurat într-o școală specializată nu face decât să confirme că StarC4Sys și-a maximizat profitul prin investiția în resursa umană. “Cel mai important aspect de la care am pornit este să reușim să ajungem la acel nivel în care la momentul la care aducem echipamente în instituțiile statului să avem și personal specializat încă din școală care să îl utilizeze. Absolvenții școlii de la Sibiu vor putea utiliza aceste echipamente oriunde se vor afla, în orice instituție. Acesta este un câștig pentru România. Oamenii pregătiți în România sunt principala forță care poate duce lucrurile înainte”. 

Oficialii companiei românești se declară încrezători că, atât prin laboratorul deschis la Școala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu, cât și prin laboratorul deschis la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București, se va crea în România o nișă de educație pe zona monitorizare spectru radio/COMINT/EW, în care oamenii specializați pot aduce plus valoare, atât în domeniul militar, cât și cel civil. Perspectiva este să reușim ca în România nu doar să utilizăm echipamente performante din afară, dar să încercăm să facem mentenanță de nivel ridicat, și mai ales să producem soluții similare în România. Trebuie să avem această viziune pentru următorii 10-20 de ani.   

Laboratorul de la Sibiu a fost gândit de la bun început pentru a crea o resursă utilizabilă de către cei care doresc să se specializeze și să urmeze această carieră, echivalentă în partea civilă cu ceea ce înseamnă management și monitorizare spectru, respectiv COMINT/EW în partea militară, fiind vorba de aceeași pregătire de bază, a precizat Marinel Moscaliuc, CEO – StarC4Sys. Până în prezent nu exista în România un loc unde să poată fi adunați cei care manifestă preocupare sau sunt orientați către acest domeniu. Laboratorul StarC4Sys de la Sibiu are ca scop, în primul rând, să pună la dispoziția celor care îi trec pragul o soluție COMINT care este în prezent în exploatarea Forțelor Navale din România și a ANCOM, soluție care le permite celor care intră în acest domeniu să înțeleagă lucrurile de bază și să își poată construi o carieră de profil.  

Configurația hardware și software a celor peste zece stații de lucru din cadrul laboratorului de la Sibiu este specială pentru că  folosirea acestora în scopul vizat obligă la acest lucru. 

Sunt instalate două soluții software – TCI Blackbird Software și Snapshot Radio. Soluția  permite celui care se pregătește să utilizeze înregistrări de bandă largă din sistemele TCI  și să ruleze în mod offline aceste înregistrări, care sunt ceea ce se vede în timp real într-un sistem funcțional oriunde în România. Pe baza evaluării și analizei conținutului acestor înregistrări se pot recunoaște diferite tipuri de semnale, se pot face decodări, înregistrări de bandă îngustă și există și componenta de geolocalizare care poate fi adăugată. Ca și capabilități reprezintă un instrument care creează baza pentru oricine începe activitatea în domeniul acesta.  

Este un prim pas și ceea ce ne dorim este să continuăm dezvoltarea acestui laborator prin adăugarea de echipamente de captură și procesare de semnal, poate și a unui echipament care să asigure și partea de geolocalizare. Următorul pas pe care ne-am dori să îl facem este să creăm capabilități pentru pregătirea operatorilor de sisteme antidronă. Tehnologia pe care noi o furnizăm, care urmează să intre și în dotarea MApN până la sfârșitul acestui an, acoperă și domeniul sistemelor antidronă pentru care, de asemenea, este nevoie de pregătirea personalului, punctează oficialii StarC4Sys.  

Prin acest laborator, România se aliniază cu tendințele moderne ale apărării electronice, făcând tranziția de la sistemele clasice de monitorizare radio la cele cu o arhitectură centrată pe analiza de date, AI și acțiune electromagnetică coordonată. Astfel, centrul de la Sibiu nu este doar un spațiu de învățare, ci o piesă activă în puzzle-ul apărării naționale și al interoperabilității cu structurile NATO. 

În concluzie, laboratorul inaugurat  la Sibiu nu reprezintă o simplă donație a producătorului american TCI International, Inc. realizată împreună și cu implicarea nemijlocită a StarC4Sys, nu este o simplă investiție în infrastructura de învățământ militar, ci o platformă de viitor pentru formarea unui nou tip de soldat – analistul electromagnetic – cel care va deține supremația în câmpul invizibil, dar decisiv, al spectrului radio. România face astfel un pas hotărât în direcția suveranității în spațiul electromagnetic și a profesionalizării structurilor sale de apărare din acest domeniu.