Pentru a-i ajuta pe părinți să conștientizeze riscurile la care sunt expuși copiii atunci când navighează pe Internet, Telekom Romania a adus pericolele online în lumea reală, creând un „Parc online”, mai precis un experiment social unic, prin care părinții sunt puși față în față cu amenințarea viscerală a pericolelor online. Iniţiativa vine ca o reacţie la faptul că părinții sunt mai puțin conștienți de pericolele online (de la cyberbullying, la prădători online, conținut neadecvat), în comparație cu pericolele „din lumea reală”. Spre deosebire de acestea, pericolele online sunt adesea ascunse și invizibile.
Fiecare „atracție” din parc reprezintă o adevărată amenințare online:
– Standul Baloane de chat – prezintă părinților acronime pe care copiii le folosesc în chat-urile online;
– Oglinda magică – demonstrează efectele dureroase ale cyberbullying-ului, prin utilizarea de comentarii preluate din conversațiile online reale dintre copii;
– Cabina Foto – arată pericolele prădătorilor online care se ascund în sălile de chat, pe rețelele de socializare și în jocuri;
– Jucăriile XXX – transmite mesajul despre expunerea la conținut neadecvat care afectează copiii.
Niciun copil nu a fost afectat emoțional sau fizic în timpul experimentului social. Aceștia s-au distrat, în timp ce impactul emoțional asupra părinților a fost copleșitor. A fost ca un duș rece, un apel de trezire pentru ca părinții să devină mai atenți la consumul digital al copiilor lor și la amenințările asociate, comentează oficialii Telekom în urma studiilor efectuate în rândul părinţilor.
„Prin experimentul social pe care l-am realizat am dorit să tragem un semnal de alarmă părinților, care trebuie să fie mult mai informați despre activitatea pe care copiii lor o desfășoară pe internet și să dețină instrumentele necesare pentru a-i proteja de pericolele invizibile, care au consecințe uneori dramatice în viața reală. Am recreat amenințările online, făcându-le tangibile și vizibile în lumea reală, astfel încât părinții să poată vedea cu ce s-ar putea confrunta copiii lor online și cum ar reacționa cu adevărat în astfel de situații de cyberbullying, prădători digitali sau conținut neadecvat. Reacțiile autentice ale părinților te cutremură cu adevărat”, a declarat Andreas Elsner, Director Executiv Comercial, Segment Rezidențial, Telekom Romania.
Astfel, Telekom Romania a reintrodus aplicația Kaspersky Safe Kids Premium în ofertele sale, şi până pe 18 octombrie 2020, toți clienții de servicii mobile, existenți sau noi, de cartele preplătite sau abonamente, vor avea trei luni acces gratuit în aplicația Kaspersky Safe Kids Premium după activare. La expirarea celor trei luni, clienții vor plăti 1 euro (5 lei)/lună, TVA inclus, sau 1 euro credit în cazul serviciilor preplătite.
Potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania, 75% dintre părinți consideră internetul o componentă importantă și foarte importantă pentru dezvoltarea copiilor.
Permisiunea părinților în a accesa internetul nu înseamnă și controlul activității pe care copiii o desfășoară online. 47% dintre părinți consideră că internetul este utilizat în scopuri educaționale de către copii, în timp ce doar 27% dintre copii afirmă că utilizează internetul pentru școală online și teme. În realitate, internetul a devenit noul loc de joacă, 29% dintre copii îl utilizează pentru a se relaxa sau pentru distracție, comparativ cu 6%, procentul părinților care cred acest lucru.