Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win matrimoniale ploiești Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

Orange și Vodafone: Extindem proiectul pilot al rețelei comune Open RAN 4G în anumite zone rurale din România, cu tehnologia complet virtualizată 2G, o premieră internațională pentru o rețea operațională comună

Orange și Vodafone au extins în anumite zone rurale din țara noastră proiectul pilot lansat în octombrie 2023 privind primele apeluri 4G realizate pe o rețea comună Open RAN în România, incluzând tehnologia RAN virtualizată 2G (vRAN) complet integrată, o inovație care reprezintă o premieră internațională pentru o rețea operațională comună (RAN partajat). Prin acest anunț, ambii operatori își consolidează angajamentul față de implementarea viitoare a Open RAN, “inaugurând o nouă eră pentru operarea rețelelor lor într-un mediu de livrare flexibil și competitiv.”, se precizează într-un comunicat de presă comun al celor doi operatori.

Această realizare reprezintă un pas important spre migrarea în cloud a rețelelor de acces radio, care va permite operatorilor de rețele să-și analizeze mutarea întregii rețele tradițională către rețele RAN 2G/4G/5G complet virtualizate, în conformitate cu cerințele europene, în special în zonele unde închiderea rețelelor 3G a fost făcută sau este iminentă, punctează oficialii celor doi operatori. Virtualizarea rețelelor 2G reprezintă o oportunitate pentru operatori, eliminând obligativitatea de a menține rețelele 2G tradiționale dezvoltate pe hardware specializat, precum și operarea unor rețele virtualizate 4G/5G ca o rețea suprapusă.


Furnizorii Open RAN cu care au lucrat Orange și Vodafone în acest proiect sunt Samsung, care a furnizat software-ul său specializat vRAN, ce suportă multi-RAT – 2G, 4G și 5G și echipamente radio compatibile cu O-RAN, alături de Wind River, care a furnizat stratul de abstractizare prin Studio Cloud Platform suprapus pe echipamentele hardware necesare pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, iar Dell Technologies a furnizat serverele Dell PowerEdge echipate cu procesoare Intel și plăci de accelerare.

În ultimele șase luni, ambii operatori au putut face o comparație între Open RAN și rețelele RAN tradiționale, punctând o performanță similară între cele două opțiuni.

Ambii operatori susțin că prin utilizarea Open RAN într-un mediu real au beneficiat de un grad ridicat de automatizare și un timp redus de implementare. Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware, facilitând modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punctul de vedere al costurilor. De asemenea, în cazul partajării RAN, operatorii beneficiază de mai multă libertate și autonomie în gestionarea propriului software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite. Această abordare reduce nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei, și permite operatorilor să se diferențieze, menținând în același timp economiile de cost și energie asociate cu partajarea RAN, se arată în comunicatul comun al celor doi operatori.

Marius Maican, Technology Directorîn Orange România, precizează că “Orange va valorifica acest pilot de succes pentru a dezvolta în viitorul apropiat un centru de expertiză în România, care să susțină implementările la scară a Open RAN pe întreaga rețea Orange din Europa în următorii ani. Această primă dezvoltare a unei rețele operaționale Open RAN în România reprezintă un pas important pentru Orange în tranziția sa către rețele mai agile și mai automate, native în cloud.

Din perspectivaVodafone România, Nicolae Vîlceanu, Network Director, susține că „Vom folosi oportunitatea Open RAN pentru a trece la rețelele native în cloud. Open RAN susține inovarea într-un ritm mai crescut și dezvoltarea de noi funcții și servicii pentru că permite mai multor furnizori să dezvolte spațiul RAN. Acest lucru oferă operatorilor de telecomunicații să aibă un avantaj competitiv și să propună clienților soluții avansate.”