Nicoleta MACOVEI – Director General – S&T ROMÂNIA @ ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TELECOMUNICAŢIILOR ŞI A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE, powered by ITU – ANIVERSARE 25 ANI DE COMUNICAȚII ELECTRONICE ÎN ROMÂNIA, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL împreună cu REVISTA COMUNICATII MOBILE şi TELECOMTV.RO pe 17 mai 2022 (format hibrid – Aula Candelabrelor CCIR & online).
Iubesc meseria pe care o practic, deși am ajuns în zona IT din întâmplare. Eu voiam să urmez chimia, dar tata m-a dus în fabrica chimică Victoria de la Târgoviște și m-a întrebat dacă vreau să trăiesc toată viața în chimicalele acelea. În urma acestei vizite, pe la jumătatea clasei a 12-a, am decis să dau la Cibernetică.
Am ajuns din întâmplare în acest domeniu, dar încă îmi place ceea ce fac. Altfel, la ora asta aș fi fost acasă pentru a-mi crește nepotul.
Plecând de la această schimbare profesională, vreau să spun câteva lucruri definitorii în cariera mea.
Am avut ocazia să întâlnesc oameni cărora le datorez ceea ce sunt astăzi. Aș vrea să vă spun că am avut oportunitatea să lucrez la Eximbank, unde a fost greu. Eu veneam din ICI, din zona de cercetare, mă gândeam că venirea la Eximbank va avea ca efect pierderea carierei de cercetare.
CONFERINŢA LIVE
Intervenția dnei. Nicoleta Macovei (min 03.23.30)
La Eximbank l-am întâlnit pe Nicolae Petreanu, primul meu șef, care m-a îndreptat spre leadership, nu spre management. După primul comitet de direcție la care m-a lăsat singură, eram deja șefa Direcției Informatică din cadrul băncii, unde vicepreședintele îmi spunea că dacă îmi cere Direcția Contabilitate să fac cartofi prăjiți cu calculatorul, Direcția IT trebuie să facă cartofi prăjiți cu calculatorul, m-am dus la Nicolae Petreanu și i-am spus că nu mai vreau să fiu șef niciodată. M-a certat și, până la urmă, au fost 10 ani foarte frumoși și îi datorez foarte mult acestui om.
După Eximbank, a urmat Oracle și de acolo am plecat, cu multe îndoieli, la S&T Romania. Am lucrat cu Dan Roman și Bogdan Cocora și de la ei am învățat leadership. Și lor le datorez ceea ce a urmat.
În 2018 am venit la S&T Romania și cred că cel mai important moment a fost participarea la proiectul 112. Eram după o restructurare masivă, dădusem afară 68 de oameni și am angajat 52 de persoane, și era o nebunie.
Capacitatea noastră de a face oferte îmi era foarte neclară, toată lumea era împotriva acestui proiect, dar am insistat să participăm, amenințându-i că îi dau afară pe toți. Bineînțeles, amenințarea nu era adevărată, era doar o metodă de mobilizare. N-am câștigat, dar am reușit să scot S&T România din zona de confort și să venim cu o propunere la un proiect foarte complex.
De-a lungul anilor, au fost proiecte pe care personal nu mi le-am dorit, dar colegii au insistat și, ulterior, am ajuns în atenția Consiliului Concurenței. Ar fi fost mai bine să-mi ascult instinctul.
Totuși, experiența de la S&T România este singulară și foarte frumoasă și din acest motiv îmi place această companie.
Recomand tinerilor care se gândesc la o carieră în zona IT să aibă o anumită dârzenie, să aibă curaj, să învețe să lucreze cu oamenii, să-i convingă pe cei buni să li se alăture. De asemenea, le recomand să-și facă timp pentru familie, acest timp pentru familie trebuie să existe neapărat, trebuie să existe un echilibru între viața profesională și cea familială.
Recomand să respecte corectitudinea, integritatea și să aibă toleranță zero la lipsa de corectitudine și integritate. În plus, mai recomand ca proiectele câștigate să fie duse la capăt și să fie adoptate de client. Altfel, este o decepție pentru toată lumea, o cheltuială inutilă, și avem din păcate astfel de proiecte în România.
Legat de PNRR și banii alocați pentru zona IT, cred că avem puține resurse pentru câte proiecte vrem să facem. Trebuie să începem de acum să căutăm resurse umane pentru viitoarele proiecte. Din păcate, piața IT a fost afectată de pandemie și alte lucruri. În cazul S&T România, îmi este îngrozitor de greu să înlocuiesc un coleg de pe zona cyber security, project management, analiză sau chiar programatori.
În cazul programatorilor, avem cazuri de persoane care cer 5.000 de euro net și vor să le schimbăm lunar apa minerală, pentru că nu vor să bea mult timp apă de același tip, iar cafeaua trebuie să fie nu știu ce brand. E vorba de o extremă, dar cam așa stau lucrurile. Am colegi în firmă, și nu puțini, care câștigă mai mult decât mine. IQ-ul lor este mult mai mare, sunt căutați și trebuie să-i plătesc, altfel pleacă din firmă. Fiul meu are 32 de ani, lucrează în zona IT și câștigă mai mult decât mine.
În concluzie, nu sunt oameni suficienți în România pentru proiectele pe care le-am putea dezvolta prin intermediul PNRR.
Cred că în perioada următoare ar trebuie demarate urgent un număr de cinci proiecte, care sunt foarte importante, în opinia mea. Primul este digitalizarea proceselor de educație și cercetare. După anul 1989, am avut convingerea că dacă vom avea un învățământ și o sănătate așa cum trebuie, noi, ca țară, o să evoluăm foarte repede. Din păcate, nu s-a întâmplat așa la niciunul din domenii.
Învățământul trebuie urgent modernizat, iar proiectul biblioteca digitală face parte din această zonă.
Pe locul doi sunt proiectele din sănătate.
Urmează proiectele de digitalizare a colectării taxelor, cu extinderea capabilităților în online și către zona administrațiilor locale.
Digitalizarea evenimentelor de viață și digitalizarea managementului de activități în transport sunt alte două proiecte importante, alături de identitatea digitală și accelerarea proiectului de carte electronică.
D.nei Nicoleta MACOVEI – Director General S&T România – i s-a decernat Premiul de Excelenţă pentru merite deosebite în dezvoltarea industriei ICT din România, cu ocazia aniversării a 25 de ani de comunicaţii electronice în românia, de Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale – 17 mai 2022, în urma votului digital a peste 1500 de profesionişti, executivi şi lideri din industriile ICT şi cele convergente, în intervalul 15 aprilie – 15 mai 2022.