Societatea Franceză de Radiologie (SFR) recomandă, pentru diagnosticarea COVID-19, investigații CT (computer tomograf) combinate cu o radiografii realizate cu dispozitive mobile. Aceste investigații sunt făcute de un radiolog, care trebuie să interpreteze mai multe imagini pentru fiecare pacient, de cele mai multe ori într-un timp foarte scurt, pentru a evalua cât de afectați sunt plămânii.
Thales și NEHS DIGITAL dezvoltă o soluție în timp record, folosind Inteligența Artificială pentru a analiza imagini CT ale plămânilor și toracelui.Odată imaginile realizate, soluția bazată pe Inteligență Artificială va face o recomadare inițială, oferind inclusiv un diagnostic preliminar și o evaluare a nivelului de afectare pulmonară, personalul medical având astfel o recomandare suplimentară pentru a spitaliza pacientul în departamentul corect și a prioritiza cazurile urgente. Proiectul a fost selectat în urma unui apel pentru proiecte lansat de Ministerul francez al Apărării, în lupa împotriva COVID-19.
Practic, astăzi, nu există baze de date cu imagistica medicală aferentă epidemiei COVID-19. NEHS DIGITAL a început să strângă date anonime rezultate din radiografii din aproximativ 100 de spitale din Franța, în cadrul proiectului FIDAC (French Imaging Database Against Coronavirus)[1]. Pentru a analiza aceste date, care trebuie să conțină cât mai multe informații pentru a fi reprezentative, Thales va implementa o infrastructură bazată pe algoritmi care folosesc machine learning și va dezvolta un sistem de Inteligență Artificială care să poată face recomandări automate profesioniștilor din domeniul medical.
Implementarea acestui sistem dezvoltat de Thales va utiliza infrastructura extinsă și securizată cibernetic de telemedicină a NEHS DIGITAL. Partenerii își propun implementarea unui proiect pilot demonstrativ al acestei soluții în următoarele trei luni, folosind platforma existentă a NEHS DIGITAL care este deja utilizată de aproape toate spitalele din Franța. Soluția va fi actualizată constant, pe măsură ce baza de date se va extinde. Un comitet medical va valida acest sistem și va monitoriza implementarea soluției în spitale.
[1] FIDAC, Baza de date a radiografiilor pentru combaterea Coronavirusului, Societatea Franceză de Radiologie (SFR), în parteneriat cu NEHS DIGITAL, cu CERF și DRIM FRANCE IA a dezvoltat o bază de date a radiografiilor de torace, cu scopul de a îmbunătăți starea pacienților confirmați cu COVID-19. Scopul proiectului este de a crea o bază de date anonimă a imaginilor CT de tortace de la pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19, pentru a crea instrumente de detecție și clasificare care să eficientizeze gestionarea pacienților cu SARS-Cov2.
NEHS DIGITAL dezvoltă, integrează și distribuie soluții în domeniul medical, în cinci arii de expertiză:
Imagistică medicală; Telemedicină; Organizarea de servicii de interpretare medicală; Parcursul și coordonarea îngrijirii; Securizarea și interoperabilitatea sistemelor de informații
NEHS DIGITAL are peste 300 de angajaţi şi oferă soluții pentru peste 1.200 de facilități medicale publice și private și 2.000 de cabinete chirurgicale private și cabinete de radiologie. NEHS DIGITAL combină expertiza specializată a Acetiam, NGI, KelDoc, Medibase, Xperis și Vieviewer. NEHS DIGITAL este o subsidiară a NEHS, care a fost constituită de Mutuelle Nationale des Hospitaliers (MNH), cea mai mare companie de asigurări pentru profesioniștii din domeniul medical din Franța. Thales oferă soluții, servicii și produse clienților din domeniile: aeronautică, spațiu, transport, identitate și securitate digitală, apărare. Thales a generat venituri de 19 miliarde de euro în 2019 (incluzând Gemalto), având 83.000 de angajați în 68 de țări. De peste 60 de ani, Grupul Thales a fost implicat în dezvoltarea subsistemelor de imagistică medicală, inclusiv a detectoarelor digitale X-ray de la Trixell și a soluțiilor software asociate. În prezent, jumătate dintre examinările X-ray din întreaga lume sunt susținute de soluții oferite de Thales.