Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Library zlib padthaibaannaa.fi omin kasin mielenkiintoinen matrimoniale ploiești

Marian Murguleț: Lozincile țin loc de obiective de țară în IT, ecosistemul se dezvoltă greu

România a pierdut ani mulți în domeniul digitalizării. Inclusiv 2020. Mi se pare un mare păcat pentru țara aceasta, cu resursa umană înalt calificată lângă noi. S-a  vorbit mult despre digitalizare, toată lumea a devenit expert în domeniu peste noapte, tema a devenit un subiect de vis pentru conferințe și mese rotunde și s-a făcut prea puțin.

Lozincile țin loc de obiective de țară în IT, ecosistemul se dezvoltă greu.

S-au preferat proiectele soft, facile, cu impact imediat dar nesemnificativ la nivelul administrației publice centrale și s-au ocolit platformele – cheie din marile sisteme din România.

Un exemplu recent este funcționarea defectuoasă în ultimele 24 de ore a www.rezultatevot.ro (vezi cele două capturi atașate) dezvoltat de un ONG. Norocul nostru că există surse alternative și nu ne-am bazat pe ei pentru rezultatele alegerilor de ieri.

Este genul acela de abordare în care vin câțiva programatori (foarte buni de altfel, dar fără experiență în dezvoltarea unor sisteme informatice integrate la nivel național) și spun în comentarii în social media etc că, spre exemplu, proiectul Catalogul școlar – SIMS (Sistemul informatic de management al școlarității) care are un buget de aproximativ de 49 milioane de euro (fonduri europene în mare măsură) poate fi dezvoltat de ei cu 490.000 lei. Și adevărul e că este posibil, însă cu rezultate ca la www.rezultatevot.ro.

Imaginați-vă doar că avem o astfel de abordare la rezultatele la examenul național de capacitate sau bacalaureat. Nu vreau să merg mai departe cu ipoteza și scandalul care ar avea loc: copii, părinți, bunici și ministrul educației demis.

Pentru a conta în economia de peste 5-10 ani, România trebuie să se îndrepte spre economia digitală, cu o infrastructură și tehnologie adaptate vremurilor plus inovare.

De aceea este foarte important ca după aceste alegeri să analizăm cu mare atenție cum vrem să abordăm subiectul digitalizării. Este clar un singur lucru: transformarea digitală are nevoie de o coordonare reală, de oameni cu experiență în implementarea de proiecte complexe la nivel național, experiență dovedită cu referințe ca la experiența similară în procedurile de achiziție și nu pe vorbe că “știu eu să fac”. Trebuie să vină vremea specialiștilor. Și e loc pentru toată lumea, inclusiv pentru abordările pe aplicații simple însă lucrurile trebuie așezate corect. Sunt unul dintre oamenii care cred în specializare: unii implementează proiecte/sisteme informatice integrate la nivel național, alții aplicații locale care generează valoare adăugată în comunitățile respective.

Autor: Marian Murguleţ, CIO Office – Guvernul României