Marian MURGULEȚ, ex CIO Guvern @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA 2021: În sectorul public, 2021 este anul în care întârzierile și amânările au fost ridicate la nivel de artă. PNRR este o oportunitate fantastică, dar vom lua, cel mai probabil, o treime din valoarea alocată

Marian MURGULEŢ, Ex CIO – GUVERNUL ROMÂNIEI @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, ediția a 18-a anuală, organizată de către DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 10 decembrie 2021.

Cred că una dintre principalele realizări ale anului 2021 este transformarea CERT-RO în Directoratul Național de Securitate Cibernetică, la finele lunii septembrie. A fost o muncă intensă în spate, care a durat foarte mult.

Sunt și nerealizări, dar vreau să subliniez părțile bune care s-au întâmplat. Ele sunt, totuși, la un nivel modest.

LIVE

Din constatările directe, am remarcat evoluții pozitive, spre exemplu la ANAF. Totul s-a derulat online, fără să interacționez direct cu ANAF, iar la final am primit banii direct în cont.

În cazul aplicării PNRR, este nevoie de asumare din partea clasei politice, din partea miniștrilor, în primul rând. De aici pleacă totul, capacitatea administrativă din instituțiile statului nu excelează, iar dacă nu vine o presiune de sus, lucrurile nu se întâmplă. 

Vedem proiecte întârziate, cum ar fi catalogul școlar, a cărui licitație nici până în prezent nu a demarat. Mi se pare o lipsă gravă de asumare și de responsabilitate. Este inadmisibilă această întârziere, România a promis Comisiei Europene în 2013 – 2014 că va face acest proiect, ca parte a reformei în zona educației. Suntem în 2021 și licitația nu a început, cu toate că finanțarea a fost semnată în septembrie 2019.

Instituțiile statului nu trebuie să fie o barieră în calea dezvoltării, în calea transformării digitale.

Aduc ca exemplu negativ în acest sens Agenția Națională pentru Achiziții Publice, care nu are niște termene clar stabilite de transmiterea a răspunsurilor la solicitările venite din partea autorităților publice pe partea de licitații. Practic, se așteaptă uneori luni de zile răspunsul din partea ANAP. Aceste tergiversări sunt nejustificate.

Legat de PNRR, dacă reformele nu vor fi făcute, banii nu vor veni.

Istoricul României pe zona atragerii de fonduri europene nu este bun, dimpotrivă, am atras puțin.

Fără o implicare la nivelul ministerelor, rezultatele vor fi slabe.

PNRR este o oportunitate fantastică, dar pentru mine e clar că nu vom lua toți banii, vom lua, cel mai probabil, o treime din valoarea PNRR, pentru că sunt o serie de proiecte aflate în derulare, care au pierdut finanțarea primită în exercițiul financiar anterior al Uniunii Europene, și acum vor fi finanțate din PNRR.

Proiectul biblioteca școlară, parte a reformei educației, va schimba din temelii învățământul nostru.

În vara acestui an, prin lansarea unui proiect pilot la Cluj-Napoca, România a evitat procedura infringement pe zona cărților de identitate. Au fost emise câteva sute de noi cărți de identitate, care sunt mai greu de falsificat pentru că includ o serie de elemente de protecție, dar este nevoie de o dezvoltare la nivel național, care presupune un proiect de amploare, un buget, o licitație.