Ionuț TENIE, Director – Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION & AI 2024, organizată de Digital Transformation Council pe 9 decembrie 2024, powered by COMUNICAȚII Mobile și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.
Biblioteca Municipală Radu Rosetti Onești | DX LIBRARY AWARD
În cadrul Galei Digital Transformation & AI 2024 a fost recunoscută una dintre cele mai inovatoare biblioteci din România – Biblioteca Municipală Radu Rosetti din Onești. Aceasta a demonstrat că tehnologia și cultura pot coexista, creând un spațiu unic, digitalizat, care atrage comunitatea și devine un hub cultural zonal.
Modernizarea bibliotecii a fost posibilă datorită unui proiect finanțat prin fonduri europene, cu o investiție de peste 1,7 milioane de euro prin Programul Operațional Regional. Transformările includ holograme 3D și piramide holografice care prezintă istoria locală și evenimente culturale, ecrane LED, mese interactive și infochioșcuri, care facilitează accesul la informație, cât și tablete și device-uri smart, disponibile pentru utilizatori, asistenți virtuali integrați pentru ghidarea cititorilor și acces la catalogul electronic.
Rezultatele digitalizării
Această transformare a bibliotecii a generat o creștere de peste 400% a numărului de permise noi emise în 2024 și creșterea cu 200% a vizitelor directe la bibliotecă, care a devenit un adevărat hub cultural, atrăgând zilnic noi vizitatori și desfășurând activități educaționale și interactive.
Tehnologia care conectează și fascinează
Printre noile dotări ale bibliotecii se înscriu cabinele holografice, unde utilizatorii pot interacționa în timp real cu persoane aflate la distanță, sisteme de realitate augmentată, utilizate pentru a prezenta istoria locală în mod captivant, cât și aplicații educative interactive, cum ar fi o platformă pentru gramatică, care oferă feedback instant utilizatorilor.
„Biblioteca noastră nu este doar un loc pentru cărți, ci un spațiu de întâlnire între tehnologie, educație și cultură. Când biblioteca este închisă, este un dezastru pentru comunitate. Copiii sunt fascinați de tehnologie, iar duminica, lipsa accesului este resimțită ca o adevărată problemă”, a subliniat reprezentantul instituției, invitând publicul să viziteze biblioteca.
Un model inspirațional pentru alte comunități
Biblioteca din Onești demonstrează că digitalizarea poate aduce valoare enormă comunităților locale. Este un exemplu viu al modului în care fondurile europene, combinate cu o viziune clară, pot transforma un spațiu tradițional într-un magnet pentru tineri și adulți deopotrivă.
În viitor, planurile de digitalizare s-ar putea extinde către logistică, contabilitate și schimburi interbibliotecare, astfel încât fiecare aspect al managementului să fie eficientizat cu ajutorul inteligenței artificiale.