În consultare publică: reorganizarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) anunță lansarea consultării publice, conform Legii nr. 52/2003, pentru proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea MCID. „Această reorganizare strategică plasează MCID în centrul dezvoltării tehnologice a României, cu obiective ambițioase și inovatoare în domenii-cheie și eficientizarea structurii prin reducerea numărului de posturi.”, se precizează într-un comunicat de presă al ministerului de resort. Potrivit oficialilor MCID, prin acest proces de restructurare se urmăreşte

  1. Crearea unui Comitet Român pentru Inteligența Artificială, responsabil cu elaborarea strategiilor și coordonarea implementării acestora în sectorul public și privat.
  2. Asumarea atribuțiilor în domeniul tehnologiilor cuantice, inclusiv comunicarea cuantică și securitatea cibernetică avansată.
  3. Extinderea competențelor MCID în explorarea spațiului cosmic, inclusiv sprijinirea inițiativelor de dezvoltare a sateliților românești și colaborarea cu agenții spațiale internaționale.
  4. Dezvoltarea unui cadru legal și instituțional pentru cercetarea și implementarea tehnologiilor energetice regenerabile și sustenabile.
  5. Întărirea cooperării cu mediul academic și sectorul privat pentru stimularea inovării și transferului tehnologic.

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: „Acesta este încă un pas spre Ministerul Viitorului. Este nu numai o schimbare organizatorică ci și una de paradigmă. Intenționăm să promovăm inovarea în domenii de vârf, precum inteligența artificială, tehnologiile cuantice și explorarea spațiului cosmic, în timp ce optimizăm structura ministerului prin reducerea numărului de posturi. Sunt încrezător că aceste schimbări vor facilita cooperarea între sectorul public și cel privat și vor accelera dezvoltarea unui ecosistem tehnologic puternic și competitiv în România.”

Consultarea publică este deschisă pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, timp în care toți cetățenii și organizațiile interesate pot transmite sugestii prin intermediul platformei online de consultare publică a MCID sau prin e-mail la adresa consultare@research.gov.ro