ANCOM oferă administraţiei publice un ghid despre aplicarea Legii infrastructurii

În cadrul Ghidului, solicitanții vor găsi recomandări pentru elaborarea documentației care se supune aprobării ANCOM, cuprinzând următoarele categorii de documente:

  1. solicitarea de aprobare a condițiilor tehnice și economice de acces menționată de Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice;
  2. documentele care includ propunerile privind condițiile tehnice și economice de acces;
  3. documentația care fundamentează proiectul de infrastructură.

De exemplu, ANCOM le recomandă autorităților administrației publice centrale și locale să se asigure că exploatarea canalizației subterane se realizează în mod judicios, cu respectarea principiului neutralității tehnologice a rețelelor de comunicații electronice, dar și că accesul la serviciile puse la dispoziția beneficiarilor nu este condiționat de achiziționarea unor resurse care nu le sunt necesare acestora.

Ghidul oferă totodată informații despre categoriile de proiecte pentru care este necesară aprobarea ANCOM. Sunt menționate, astfel, proiecte în care construirea și exploatarea unei infrastructuri fizice subterane destinate instalării de rețele de comunicații electronice se realizează direct de către o autoritate a administrației publice (finanțare publică integrală, precum proiectele realizate în municipiile Timișoara, Sibiu, Târgu-Mureș și comuna Ghiroda).

Totodată, Ghidul oferă detalii despre proiecte în care autoritățile administrației publice participă alături de un operator economic ori sprijină activitatea acestuia de construire și exploatare a unei infrastructuri fizice subterane destinate instalării de rețele de comunicații electronice (parteneriat public-privat, precum proiectele realizate în municipiile București sau Oradea).

„Plecând de la experienţa proiectelor implementate în Bucureşti, Oradea, Sibiu sau Timişoara, am realizat acest ghid pentru că ne dorim să sprijinim autoritățile administrației publice, în special cele locale, în aplicarea eficientă a Legii infrastructurii, în beneficiul tuturor utilizatorilor. Astfel că am elaborat un set de instructiuni şi recomandări detaliate, care să faciliteze obținerea aprobării condițiilor de acces pentru proiectele de canalizație subterană destinate instalării de rețele publice de comunicații electronice sau de fibră optică neechipată și realizate cu participarea, sprijinul sau finanțarea autorităților administrației publice. Este un nou demers al ANCOM în vederea simplificării și accelerării procesului de instalare subterană a rețelelor de comunicații.”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreședinte ANCOM. Ghidul ANCOM este disponibil aici.