Guvernul Conte blochează contractul 5G dintre Fastweb şi Huawei pentru Italia

Guvernul italian a blocat operatorul intern Fastweb să mai contracteze echipamente Huawei din China pentru construirea reţelei core 5G, au precizat trei surse care doresc să-şi păstreze confidenţialitatea, citate de agenţia Reuters. La o reuniune a cabinetului, guvernul italian și-a folosit puterile sale speciale de veto pentru a bloca Fastweb să semneze acordul cu chinezii, aceasta fiind prima acţiune de aplicare a veto-ului într-un acord de bază 5G ce implică Huawei. „Guvernul a blocat cu veto operațiunea, cerând Fastweb să-și diversifice furnizorii„, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală înaltă.

Această măsura dură vine în urma vizitei în Italia a secretarului de stat american, Mike Pompeo, care în septembrie a descris tehnologia chinezilor ca o adevărată amenințare la adresa securității naționale. Guvernul italian a început să impună măsuri firmelor care utilizează echipamente Huawei în rețeaua lor 5G, cum ar fi restricțiile privind intervențiile la distanță pentru a remedia problemele tehnice, împreună cu impunerea unui prag de securitate foarte ridicat, susţin alte două surse din industrie citate.

În plus, operatorii italieni au introdus clauze de ieșire în acordurile 5G cu Huawei, ce le permit să se retragă din contract în cazul în care guvernul le impune cerințe costisitoare. În iulie, Telecom Italia (TIM) a decis să excludă Huawei dintr-o licitație profitabilă pentru a-și construi rețeaua de bază 5G, atât în ​​Italia, cât și în Brazilia, pe fondul temerilor de securitate. Huawei a ripostat spunând că „dezvoltarea Italiei digitale ar trebui să se axeze pe o abordare bazată pe fapte și nu pe acuzații nefondate”.

Fastweb a semnat anul trecut un acord ambițios de partajare a rețelei cu operatorul WindTre, pentru a lansa împreună infrastructura 5G la scară națională, în vederea acoperirii a 90% din populație, până în 2026. Operatorul deținută de Swisscom a început să informeze clienții că intenționează să lanseze servicii 5G înainte de sfârșitul acestui an.