Grupul Orange România achiziționează virtual energie regenerabilă pe 6 ani de la ENGIE Romania

Companiile Orange România, Orange Romania Communications și NextGen Communications, parte din grupul Orange România, au semnat cu ENGIE Romania primul contract de tip vPPA (virtual Power Purchase Agreement), care constă în achiziționarea virtuală de energie regenerabilă pe termen lung. Contractul este semnat pe o perioadă de 6 ani și în baza lui, Orange își va acoperi, în România, 30 GWh din necesarul anual de energie electrică cu energie verde provenită din tehnologie solară.

Virtual PPA (vPPA) este un contract pe termen lung semnat între un dezvoltator de energie regenerabilă și un cumpărător interesat. Prin acest demers se acoperă riscurile de tranzacționare viitoare legate de fluctuațiile de prețuri pe piața de energie (hedging) și, în același timp, se oferă garanția (prin transferul de certificate de garanție de origine de la dezvoltator) că energia alocată cumpărătorului provine din surse regenerabile.

Acordul se înscrie în ținta grupului Orange România de atingere a neutralității emisiilor de carbon până în 2040, ținta stabilită prin planul strategic al Grupului Orange – Lead the Future. Prin acest demers, România se alătură celorlalte țări din perimetrul Europe7, unde, în 2023, Orange a asigurat un volum solid de 80% de energie verde (Spania, Belgia, Luxembourg, Slovacia, Polonia, România, Moldova).

Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania, precizează că prin „Contractele de tip vPPA, așa cum este cel semnat între ENGIE Romania și Orange, compania le propune clienților energie electrică verde și le oferă predictibilitate asupra costurilor cu energia, fiind un bun exemplu despre cum, într-o piață cu fluctuații mari de prețuri cum este aceea a energiei, companiile se pot asigura, prin acest tip de contract, că desfășoară o activitate sustenabilă economic și din perspectiva obiectivelor de mediu”.

În 2022, Orange România a lansat un program ce se derulează pe o perioadă de 4 ani prin care va instala panouri solare pe 300 de site-uri de rețea și pe 4 centre de interconectare comunicații și centre de date. La acest moment, pe 3 centre de interconectare din Constanța, Brașov și Timișoara au fost instalate aproximativ 650 de panouri solare și 133 de site-uri de rețea au deja funcționale panouri solare, potrivit datelor furnizate de operator.

De asemenea, anul trecut, Orange România și-a redus consumul de energie cu aproximativ 4GWh prin înlocuirea surselor de curent continuu de pe locațiile Orange cu unele de generație mai nouă, decomisionarea echipamentelor IT sau de rețea învechite tehnologic și prin implementarea de soluții de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio.