Carmen NEAGU, CEO GSP Power, a primit
Premiul LADY IN ENERGY TECH, la GALA LADIES 4TECH 2021
Carmen NEAGU @ GALA “LADIES 4TECH” 2021, prima ediţie a Galei virtuale a Excelenţelor feminine în Ştiinţă, Tehnologie şi Leadership organizată de Digital Transformation Council, Revista COMUNICAŢII Mobile şi TelecomTV pe 26 martie 2021, în prezenţa Excelenţelor sale Ambasadoarele României la UE şi UNESCO, doamnele Luminiţa Odobescu şi Simona-Mirela Miculescu, care au deschis lucrările Galei cu două intervenţii live de la Paris şi Bruxelles. GALA a fost moderată de către Ion Vaciu, Preşedinte Digital Transformation Council şi Roxana Onea, Redactor şef Revista COMUNICAŢII Mobile. Premiile GALEI LADIES 4TECH au fost acordate în urma consultării a peste 5000 de cititori şi specialişti ai portalului www.comunic.ro şi din ecosistemul social networks (LinkedIn, Twitter, Facebook).
„Consider că între domeniul telecom și cel al energiei trebuie să existe colaborare şi o viziune strategică a legăturilor între aceste două domenii. Nu se va putea ca sectorul comunicații să funcționeze fără energie electrică şi degeaba avem butoane pe care să apasăm dacă dispozitivele nu sunt alimentate cu energie electrică.
Tendințele actuale spre zona energiilor verzi necesită corelarea cererii de consum cu producția. Acum, după cum se vede, afară strălucește soarele, dar până azi cerul a fost acoperit. Am fi avut probleme dacă eram pe solar pe partea de producție. Trebuie să existe o corelare între tipurile de resurse și modul în care acestea se gestionează și toate acestea se fac prin comunicații.
Sunt convinsă că tehnologia va juca un rol important în sectorul energiei. Când spun tehnologie nu mă refer doar la sectorul IT&C, ci și la soluții de utilizare a resurselor, cu impact mai redus asupra mediului.
Trebuie să privim tehnologia ca un ansamblu care poate să îmbunătățească toate domeniile vieții, colaborând între ele. Nu doar IT&C este tehnologie, totul este tehnologie.
România nu are de ales și trebuie să se digitalizeze, pentru că este interconectată la sistemul energetic european, practic suntem forțați în această direcție.
Pe de altă parte, România trebuie să investească în resurse energetice pentru a-și susține consumul și, eventual, să exporte și să obțină venituri din această activitate.
Strategii avem la nivelul României în privința energiei, dar nu avem gândire strategică.
Spre exemplu, la General Electric, unde am lucrat câțiva ani, se adoptau strategii pe 3 ani, pe 5 ani, dar în fiecare an acestea erau aduse la zi în funcție de evoluțiile curente, de ultimele noutăți aferente domeniului energetic.
Trebuie să existe întotdeauna un backup în sistemul energetic.
Spre exemplu, România s-a confruntat o singură dată cu blackout, și anume în martie 1977.
Calculele au arătat că pagubele provocate de blackout au fost mai mari decât pagubele provocate de cutremur.
Repornirea sistemului energetic după cutremur s-a făcut integrat, nu zonal.
Cred că educația are un rol important și, dincolo de sectorul academic, trebuie să coborâm la nivelul liceelor, pentru a pregăti tinerii cu privire la direcțiile de dezvoltare în perioada în care ei vor fi maturi.
Rolul femeilor în energetică începe să devină din ce în ce mai important. Vreau să reamintesc faptul că primul director al dispeceratului energetic național a fost o femeie, Hermina Albert.
Aduc aminte acest nume pentru că a fost un om deosebit, un profesionist extraordinar, iar pentru mine personal a fost un adevărat model.”