Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Library zlib dla gospodyni domowej ciekawy matrimoniale ploiești

VIDEO Gabriela Ford, Fundația EOS @ Conferința România Digitală 2023: Avem nevoie de un proiect de țară pentru incluziunea digitală a cetățenilor

Gabriela FORD, Director – Fundația EOS Romania @ Conferința ROMÂNIA DIGITALĂ – Raport de țară, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL pe 31 octombrie 2023, la Grand Hotel Continental și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Consider că monitorizarea progresului transformării digitale este esențială, așa cum o dovedește și raportul DESI, pentru că, dacă nu știi de unde pleci, probabil că nici nu știi pe ce cale trebuie să o apuci pentru a ajunge acolo îți dorești să ajungi.

Foto: Cristi Chivu 4 Comunicatii Mobile

Fundația EOS România se ocupă de peste 25 ani de programe de educație digitală și incluziune digitală. La început, atunci când am demarat acest proiect, ne-am gândit că în 10 ani vom fi mult mai departe decât suntem în prezent.

VIDEO

După toate aceste discuții, care au acoperit o plajă largă de domenii high-tech, cred că trebuie să ne gândim la baza piramidei, pentru că acolo se regăsesc cei mai mulți cetățeni. 

Sigur că sunt importanți și cei prezenți pe diverse nișe de specialitate, care inovează, care lucrează în cercetare, dar avem o bază largă în piramida menționată anterior, pentru care noi nu facem nimic. România nu are o strategie de incluziune digitală și de educație digitală.

Comisia Europeană a publicat cu mulți ani în urmă un cadru european de referință pentru competența digitală a cetățeanului. În România, acest cadru încă nu a fost adoptat în mod oficial. Avem programe de instruire, avem fonduri PNRR pentru instruirea cetățenilor, fără să ne raportăm la un standard sau la o chestiune clară. 

Facem lucrurile haotic, mai vine o finanțare, hai să instruim repede 100.000 de cetățeni, îi învățăm ceva, apoi altă finanțare și tot așa.

Să nu mă înțelegeți greșit. Nu critic aceste proiecte, ele probabil au menținut societatea noastră din punct de vedere al competențelor digitale și al digitalizării pe un anumit punct de echilibru.

Problema care se pune și pentru care luptăm este că ar trebui să existe, în sfârșit, un proiect de țară pentru incluziunea digitală a oamenilor.

S-a menționat că România este pe ultimul loc în clasamentul DESI, situația fiind așa de ani de zile, dar absolut nimeni nu se sesizează.

Această situație este generată de mai multe cauze și rezolvarea ei trebuie făcută om cu om, atât de mare este problema și, implicit, efortul.

Noi, Fundația EOS România, am propus în ultimii ani mai multe strategii de incluziune digitală, dar fără rezultat. Avem totuși strategii de transformare digitală la nivelul unor orașe, instituții și universități. Din păcate, la nivel național nu există și, fără această strategie, nu există bugete de finanțare, nu există planuri de acțiune.

Laurențiu Bunescu, Director Programe de educație digitală – Fundația EOS România

Studiul pe care o să-l prezint vine din Marea Britanie, noi considerăm că nu trebuie să inovăm nimic la acest moment în ceea ce privește incluziunea digitală. Avem destule exemple pe care putem să le preluăm, să le adaptăm și să le punem în practică. Din acest motiv am lucrat cu o organizație din Marea Britanie, care face incluziune digitală de 30 de ani și încă au de lucru, chiar dacă la ei este vorba de 10% din populație care nu este inclusă digital, față de 72% în România. Ei lucrează în continuare și au investiții din partea Guvernului, a unor instituții și firme interesate.

Am preluat această idee cu studiul pentru a porni de la un status quo clar, adică unde suntem în acest moment și ce trebuie să facem în viitor pentru a încerca să răspundem acestei probleme, pe care noi o considerăm cea mai mare din DESI, pentru că are un impact major în toate celelalte domenii.

Am lucrat cu mai multe instituții, cu Asociația Bibliotecarilor Publici, cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală și alte organizații pentru a explica demersul nostru.

Rezultatul cel mai important al acestui studiu este acest infografic, care încearcă să surprindă dimensiunea excluziunii digitale versus dimensiunea incluziunii digitale. Vrem să explicăm simplu, să înțeleagă toată lumea, inclusiv politicienii decidenți. Acesta este un instrument de lobby și advocacy.

Pe baza acestui studiu, am elaborat acele măsuri de strategie digitală, avem recomandări atât pentru guvern, cât și pentru societatea civilă și companii.

Măsurile pe care noi le-am generat în urma acestui studiu sunt disponibile în document. Am încercat să le expunem și să le prezentăm, atât parlamentarilor, cât și ministerelor de resort. Competența digitală sau incluziunea digitală este o problemă care ține de mai multe ministere. Una dintre aceste măsuri ar fi crearea unei autorități interministeriale, care să se ocupe specific de această problemă.