Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win matrimoniale ploiești Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România. Bitcore Surge

Eduard Lovin, Vicepreşedinte ANCOM: Sper că toți decidenții politici și administrativi au înțeles importanța rețelelor telecom, care au devenit esențiale pentru aproape fiecare aspect al vieții economice și sociale

Traficul de internet fix a înregistrat o creștere de 51%, cea mai mare din ultimii ani, în timp ce traficul de internet mobil a avut o creștere de 30%, mai mică comparativ cu anii precedenți, rezultă din raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2020, realizat de ANCOM.

Eduard LOVIN, vicepreședintele ANCOM, precizează că „Datele statistice din comunicații electronice pentru întregul an 2020 conțin multe surprize: inversări de tendințe, abateri de la dinamica obișnuită, răsturnări ale unor clasamente istorice. Totodată, conform anticipărilor de la începutul crizei sanitare, cererea de internet fix a atins noi recorduri, cu o creștere de 51% a traficului și 8% a conexiunilor. Trei pătrimi din creșterea numărului de conexiuni produsă în 2020 a avut loc în rural și reflectă continuarea reducerii decalajului de conectivitate al României. Totuși, acest decalaj urban – rural ar putea fi substanțial mai mic dacă autoritățile locale și centrale ar lucra în mod real la simplificarea regimului de autorizare a lucrărilor de construcții și reducerea barierelor la extinderea rețelelor în zonele mai puțin atractive comercial. Sper că toți decidenții politici și administrativi au înțeles, în acest an marcat de pandemie, importanța deosebită a rețelelor telecom, care au devenit esențiale, critice pentru aproape fiecare aspect al vieții economice și sociale.”

Vă prezentăm principalele date statistice ale raportului:

Internet fix

 • 5,7 milioane de conexiuni la internet fix la sfârșitul anului 2020 (+8% evoluție anuală), dintre care 4,5 milioane, adică aproape 80%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteză (peste 100 Mbps).
 • Impulsionat de criza sanitară, traficul total de internet fix a înregistrat o creștere excepțională în anul 2020 (51%), traficul mediu lunar de internet fix/locuitor fiind de 44 GB/lună.
 • La nivel național, în medie, 7 din 10 gospodării deţin o conexiune de internet fix, adică 8/10 gospodării urbane şi 6/10 gospodării rurale; acest decalaj s-a redus pe parcursul lui 2020, ritmul de creștere al numărului de conexiuni din rural (+16%) fiind mult peste cel din urban (+4%).
 • În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârșitul anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 59%, Grupul Telekom 19%, ceilalți furnizori însumând 22%. 

Internet mobil

 • 20,4 milioane de conexiuni active la internet mobil la sfârșitul lui 2020 (+3%), două treimi (13,6 milioane) fiind conexiuni 4G sau 5G (+13%).
 • Traficul total de internet mobil a crescut cu 30% față de 2019, astfel că traficul mediu a ajuns la 4,9 GB/lună/locuitor.  
 • În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 39%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 36%.  

Telefonie mobilă și telefonie fixă

 • 22,6 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă, dintre care 60% pe bază de abonament și 40% pe bază de cartele preplătite.
 • Numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere anuală de 6%, în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 3%, astfel că numărul total de cartele SIM active a înregistrat o ușoară scădere de 0,3%.
 • În 2020, traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 5 ore și 8 minute/lună, respectiv de 30 SMS-uri/lună, astfel că traficul total de voce a avut o creştere anuală de 8%.
 • În funcție de numărul de cartele SIM active la sfârșitul anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 32%. 
 • Chiar dacă numărul de linii de acces de telefonie fixă a continuat să scadă pe parcursul anului 2020, ajungând la 3 milioane (-10%), traficul de voce a avut prima creştere anuală (+7%) după mulţi ani de scădere.
 • Finalul lui 2020 a consemnat o evolutie istorică în telefonia fixă: la aproape 20 de ani după liberalizarea pieţei, primul loc în funcție de numărul de abonați a fost preluat de RCS&RDS, cu o cotă de piață de 39%, urmat de Grupul Telekom cu 38%, ceilalți furnizori însumând 23%. 

Televiziune

 • 7,8 milioane de abonamente la servicii TV, dintre care 5,8 milioane erau abonamente prin cablu. 
 • În funcție de numărul de abonați de la sfârșitul anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 61%, Grupul Telekom 15%, ceilalți furnizori însumând 24%.

Venituri din sectorul telecom

 • Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o ușoară creștere anuală de 1%, ajungând la 16,7 miliarde de lei (peste 3,4 miliarde de euro), cu o pondere în PIB de 1,6%.
 • Telefonia mobilă a generat 39% din totalul veniturilor din piață, internetul (fix și mobil) 31%, segmentul de retransmisie a programelor TV 14%, celelalte servicii însumând 16%.
 • În medie, venitul lunar din sectorul telecom a fost de 72 lei per locuitor, cu 1 leu mai mult decât media din 2019.
 • În funcție de veniturile obținute în 2020, Orange avea o cotă de piață de 25%, Vodafone 24%, Grupul Telekom 24%, ceilalți furnizori însumând 26%.