Industria telecom se pregătește pentru cel mai mare eveniment anual al său, Mobile World Congress, care are loc anul acesta între 26-29 februarie în deja tradiționala sa locație, la Fira Gran Via. Se știu deja tematicile pe care se va pune accent și trebuie să ne așteptăm cu toții ca AI-ul să fie pe buzele tuturor. Cu siguranță ochii multora se vor îndrepta spre Nvidia și asta nu doar datorită rezultatelor sale financiare fulminante din ultima perioadă sau a noului său parteneriat cu Nokia.
NVIDIA reușește să strânge sume colosale în aceste timpuri tulburi întrucât deține tehnologia cheie (hardware și software) care stă la baza GenAI (Generative AI) în acest moment și are o capacitate impresionantă de a răspunde cererii incredibile pentru GPU-uri.
Actuala valoare de piață a Nvidia este de 1.72 trilioane USD și ca să avem un punct de referință capitalizarea de piață a Intel este de 188 miliarde USD.
Va fi, așadar, interesant de urmărit rolul pe care Nvidia îl va juca în industria telecom, câteva indicii fiind legate de parteneriatele care se întrezăresc cu Singtel, Swisscom, Reliance Jio (India), care doresc să utilizeze capacitățile computaționale accelerate ale tehnologiei sale pe măsură ce rețelele lor se îndreaptă către o etapă bazată pe inteligența artificială, pe servicii digitale, în cloud.
De asemenea, Nvidia a lucrat îndeaproape cu operatorul japonez SoftBank la o implementare a platformei edge multifuncționale care găzduiește aplicațiile GenAI și Virtual Radio Access Network (vRAN) pe un tip de platformă mult mai eficientă energetic și din punct de vedere al costurilor decât modelele de până acum și care nu necesită ceea ce Nvidia descrie ca fiind „acceleratoare hardware personalizate sau procesoare 5G specializate”.
Faptul că Nvidia lucrează deja cu SoftBank a atras atenția executivilor altor operatori. Recent, un director de rețea de la BT punea degetul pe rană susținând că există, cu siguranță încărcări ale rețelelor care impun o accelerare hardware. Sunt numeroase discuții despre ce accelerator anume ar trebui utilizat pentru cloud RAN. Nvidia are o soluție GPU pentru Open RAN la care mulți se uită cu interes. Așadar ne putem gândi la anumite scenarii de cloudificare RAN cu cloud GPU și mai ales ce servicii noi ar putea lansa operatorii care să ruleze pe acest cloud GPU.
La fel de interesant este și faptul că deși Nvidia nu este un vendor RAN, Nokia este, așa încât va fi interesant de urmărit cum vor reuși cele două companii să colaboreze pentru a stârni o revoluție pe segmentul soluțiilor RAN bazate pe AI. Se zvonea, la un moment dat, că și finlandezii de la Ericsson ar colabora cu Nvidia pe acest segment, dar Ericsson a negat acest lucru, cel puțin deocamdată. Cu siguranță competitorii AMD și Intel nu vor putea lăsa garda jos, dar cel puțin la ediția de anul acesta a MWC, Nvidia pare a fura privirile specialiștilor.
Ion Vaciu