Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower, la inaugurarea centrului de date din Mischii: Vom aduce în România un supercomputer similar cu cel utilizat de Pfizer pentru crearea vaccinului anti covid

ClusterPower a inaugurat într-un eveniment hibrid, pe 15 octombrie 2021, investiția de aproape 40 de milioane de euro de la Mischii, județul Dolj, într-un parc tehnologic în care se vor construi cinci centre de date și o unitate de producere a energiei electrice necesară pentru asigurarea consumului întregului campus. ClusterPower construiește lângă Craiova o infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop, pe care o cataloghează ca fiind cea mai mare din România și din regiune.

Vizita la șantier a fost precedată de un eveniment de prezentare a companiei care a avut loc la Universitatea din Craiova. La deschiderea evenimentului, Prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu, rectorul Universității din Craiova, instituție cu care ClusterPower a încheiat un parteneriat pentru atragerea de talente în vederea angajării în centrul de date, a declarat: ”Sunt onorat că mă aflu aici, la inaugurarea unui proiect care sunt convins că va deveni emblematic pentru regiunea noastră și care creează premisele unei adevărate autostrăzi destinate proiectelor colaborative, cercetării și dezvoltării.”.

Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower, crede că ”România are multe de spus în inovație, cercetare, digitalizare. Avem în țară multe industrii foarte specializate care au nevoie de instrumentele pe care noi le creăm la Mischii și mă refer la supercomputerul pe care îl vom aduce în România, un supercomputer similar cu cel utilizat de Pfizer pentru crearea vaccinului anti covid. Un astfel de instrument cu siguranță va putea fi folosit în industria farma din România sau în domeniul fizicii nucleare sau în sectorul energetic”.

La rândul său, Vladimir Ester CTO ClusterPower, a evidențiat necesitatea creării unei astfel de infrastructuri, care nu există în acest moment în România, și care va permite interconectarea cu alte 750 de centre de date din toată lumea.

Tehnologia a progresat enorm în ultimii ani și își face simțită prezența din zona astronomiei, la medicină, transporturi și până la agricultură. Tehnologia este în mâinile noastre, o folosim zilnic prin multiplele aplicații pe care le avem la îndemână. Ce au toate astea în comun? Infrastructura. Toate au nevoie de infrastructură, de o putere mare de procesare, de telecomunicații și de un mediu colaborativ care să poată accesa această infrastructură de oriunde din lume. Avem o comunitate care își dorește astfel de proiecte ca al nostru și care vrea să se apropie de tendințele din Europa de Vest sau SUA, iar proiectul nostru de la Mischii exact asta va face: va crea această infrastructură care ne va permite un nivel de interconectivitate globală care în acest moment nu există în România”, a explicat Vladimir Ester, CTO ClusterPower.