Consiliul Concurenţei investighează companiile Orange şi RCD&RDS pentru abuz de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei (CC) a declanșat două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Orange România S.A. și, respectiv, RCS&RDS S.A. pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament, anunţă oficialii CC. Autoritatea de concurenţă deţine indicii că, fără a avea o justificare economică, fiecare dintre cele două companii a impus unui tarif excesiv, cel puțin pentru o parte dintre consumatorii săi, pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcției.

În  acest  context, Consiliul  Concurenței a  efectuat  inspecții  inopinate  la  sediul companiilor Orange și RCS&RDS, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.
 
Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a  Consiliului Concurenţei  în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor relevante în vederea clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.
 
Pentru a obține autorizație de executare a unor lucrări de construcții sunt necesare avize de la administratorii/furnizorii de rețele, numite avize de amplasament. Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a se asigura că acea construcție propusă nu afectează în nici un fel rețelele deținute de aceștia.

Oficialii CC, reamintesc faptul că, în primăvara anului în curs, autoritatea de concurență a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Telekom Romania Communications SA pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.