Conferinţa BUCUREŞTI, Hub-ul Cyber al UE: Marian MURGULEŢ, exCIO Office: Centrul Cybersecurity, o oportunitate fantastică pentru România

Marian MURGULEŢ, ex CIO Office @ Conferinţa BUCUREŞTI, Hub-ul Cyber al UE, organizată de către Digital Transformation Council, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 29 ianuarie 2021

Aducerea la București a Centrului Cybersecurity reprezintă o oportunitate fantastică pentru România. Mă uitam zilele trecute la Israel, unde sectorul cybersecurity a adus în 2020 cinci noi firme unicorn și exporturi de 6,85 miliarde de euro, 33% dintre firmele unicorn din zona cybersecurity la nivel internațional provenind din Israel. Ei au reușit prin investiții semnificative importante în acest domeniu.

România nu va atinge aceste cifre, dar cu siguranță va crește în anii următori în acest domeniu. Important este să ne propunem obiective mari și, așa cum se spune, țintește Luna, iar dacă nu reușești vei rămâne printre stele.

Sunt convins că operaționalizarea centrului se va derula corespunzător, există specialiști buni în această zona, iar noua administrație este capabilă să ducă la capăt acest proces, n-am niciun dubiu în această direcție.

Pe de altă parte, atrag atenția că CTE-ul, Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională, nu funcționează, din nou, așa cum s-a întâmplat anul trecut timp de 6 luni.

Acest comitet își dă avizul asupra oricărui proiect IT de peste două milioane de lei. Există un blocaj de o lună deja, după cel de 6 luni de anul trecut, care a generat o întârziere a proiectelor de transformare digitală a administrației publice centrale și locale de minim 8 luni, prin crearea unei liste de așteptare a proiector care așteptau avizul.