Cătălin MARINESCU, HEAD OF STRATEGY – ITU @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, ediția a 18-a anuală, organizată de către DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 10 decembrie 2021.
LIVE
Anul 2021 a fost unul al reconstrucției într-un mediu digital, este un an în care ne-am obișnuit cu criza și, în acest context, transformarea digitală devine din ce în ce mai importantă.
În 2015, toate țările lumii au adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare sustenabilă, un document ce cuprinde 17 obiective de dezvoltare, dar printre care nu se află și IT&C. Criza pandemică din ultimii doi ani a adus în atenția întregii lumi importanța conectivității la internet, importanța sectorului IT&C.
Din perspectiva aceasta, e clar că România stă mai bine, pentru că există o recunoaștere a importanței industriei la nivel național.
În acest context, al importanței conectivității, reconstruim într-un alt mod, bazându-ne pe industria IT&C.
Pandemia a adus în online, la nivelul anului 2020, cu peste 782 milioane de persoane mai mult față de 2019. Avem 4,9 miliarde de persoane conectate, adică 63% din populația lumii.
Creșterea neobișnuit de puternică a numărului de persoane conectate sugerează că măsurile luate în timpul pandemiei – izolare, lucrul de acasă – a forțat atât guvernele, cât și indivizii să se conecteze online. Este o creștere cu 17% față de anul anterior.
A fost o tranziție forțată spre o lume virtuală. Industria – operatorii, producătorii de echipamente – s-au adaptat rapid. Guvernele au luat măsuri în direcția facilitării conectării la internet, cum ar fi prețurile și trecerea la învățământul online.
Obiectivul general al ONU, anunțat în urmă cu câteva zile, este ca până în 2030 toată lumea să fie conectată.
96% din populația lumii este acoperită cu servicii de telecomunicații cel puțin 3G. Pe de altă, 2,9 miliarde de persoane la nivel mondial nu sunt conectate, adică 37% din populația lumii.
De unde vin aceste diferențe? Vin, spre exemplu, din cultură, dar și din considerente geografice.
Cele mai slab conectate sunt statele din Africa și sudul Asiei. Tot în această zonă există cea mai mare diferență între conectivitatea femeilor și a bărbaților.
La nivel global, 62% dintre bărbați utilizează internetul, față de 57% în cazul femeilor.
În țările dezvoltate, în Europa, cifrele sunt aproape egale.
În Africa, 35% dintre bărbați sunt conectați, față de 24% în cazul femeilor.
În statele arabe, 68% dintre bărbați sunt conectați, în timp ce doar 56% dintre femei sunt conectate la internet.
Există un decalaj foarte mare între mediul urban și cel urban.
În statele dezvoltate, decalajul este aproape zero, dar România încă nu este acolo.
Decalajul în alte zone ale lumii este urban – 76% și rural – 39%.
Există un decalaj evident între generații în toate regiunile lumii. 70% din populația lumii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani este conectată, comparativ cu 57% din toate celelalte grupe de vârstă.
Dlui. CĂTĂLIN MARINESCU, Head of Strategy – ITU, i s-a decernat
PREMIUL CONNECTING THE UNCONNECTED