Dragoş NEAGU, Preşedinte – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION 2022 by COMUNICAȚII Mobile
Mulțumesc revistei Comunicații Mobile pentru invitația la Gala Digital Transformation 2022. Este foarte important că o breaslă promovează o altă breaslă.
Bibliotecile din România adună, prin activitatea lor tradițională, 18,7% din populația țării, la care se adaugă 9,7% din alte activități. Practic, aproximativ 800.000 de oameni trec anual prin biblioteci.
* DIGITAL COMMUNITY AWARD – ANBPR
– Dragoș NEAGU, Președinte | ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România
Laudatio susţinut de către Prof. univ. dr. in. Doina Banciu
Credem că acest premiu reflectă cel mai corect activitatea pe care bibliotecile o fac către comunitate.
PNRR o să încerce să aducă schimbare în ecosistemul bibliotecilor prin transformarea acestora în hub-uri digitale. Ceea ce va depinde de noi, mai precis de cele 41 de biblioteci județene, este ca acest PNRR să fie o modalitate de eliminare a digital divide, pentru că există o mare diferență în accesul la informație din mediul rural către urban sau mic urban către urban. Aceasta va fi principala noastră direcție de aplicare a PNRR.
VIDEO
De 27 de ani încoace, bibliotecile digitează publicații și de abia acum au început să apară bibliotecile digitale, după pandemie cu precădere.
Există un volum foarte mare de publicații. De asemenea, partea de digitalizare a început să intre în biblioteci în anul 2008, prin intermediul sistemelor integrate de bibliotecă. Există foarte multe standarde care se aplică în aceste sisteme integrate de bibliotecă, de la modul în care descriem bibliografic o carte până la legăturile cu platformele online.
Toată această parte de digitalizare a fost cuprinsă, probabil, începând cu anul 2000 și până în prezent.
Înainte de pandemie au început să apară și elementele de transformare digitală, venind în întâmpinarea utilizatorilor cu cataloage care includ conținut digital, pe lângă informare bibliografică.
Din septembrie 2022, au început să apară și bibliotecile digitale conform standardelor internaționale și este un element foarte important la acest moment.
Ce ne așteaptă pe viitor? Integrarea de publicații digitale online pe lângă serviciile tradiționale de bibliotecă și, de ce nu, integrarea AI în ceea ce privește explorarea informației și a cataloagelor de bibliotecă.
ANBPR este o asociație profesională de utilitate publică, are filiale în toate județele țării și peste 3.000 de membri.
Sistemul național de biblioteci înseamnă peste 9.800 de biblioteci și peste 10.100 de bibliotecari și acest premiu li se cuvine tuturor.