Raport: Atacurile DDoS asupra companiilor private și instituțiilor publice au crescut cu 21% în 2022 față de anul trecut, iar cele ransomware cu aproape 18%

Orange Business Services lansează a cincea ediţie a raportului Business Internet Security 2022, potrivit căruia în ultimul an a continuat tendința de creștere a amenințărilor îndreptate către securitatea cibernetică, un factor determinant fiind regimul de lucru remote sau hibrid adoptat de companii. În 2022, atacurile asupra companiilor private și instituțiilor publice au fost din ce în ce mai numeroase și mai sofisticate, cele de tip DDoS înregistrând o creștere de 21% față de anul trecut, în timp ce atacurile ransomware au fost cu aproape 18% mai multe decât în 2021. Oficialii OBS precizează, într-un comunicta de presă aă au observat un interes sporit al atacatorilor către ținte din zona politică și socială, pe fondul războiului din Ucraina, dar și spre instituții media, de sănătate, site-uri și aplicații guvernamentale.

În anul 2022 a existat la nivel de industrii un volum total de amenințări substanțial mai mare decât în 2021, multe dintre aceste atacuri fiind declanșate de tulburările geopolitice din regiune. Cele mai afectate sectoare au fost zona de sănătate și domeniul farmaceutic, 32%, sectorul guvernamental și cel al serviciilor publice, 23%, industria de energie, 22%, retail, 16%, și transport, 7%.

Bucureștiul a fost regiunea cea mai afectată, reprezentând aproape jumătate din ținta tuturor atacurilor, 48%, urmată de Banat și Moldova. În topul celor mai vizate orașe din ultimele 12 luni capitala este pe primul loc, cu o medie de 970.000 de atacuri prevenite, Timișoara ocupă locul doi, în medie cu 260.000 de atacuri blocate lunar, iar Iași se află pe locul trei, cu aproape 170.000 de amenințări detectate și blocate în fiecare lună. În ceea ce privește atacurile preferate ale hackerilor, pentru al doilea an la rând ransomware este principalul tip de atac depistat și blocat de soluția Business Internet Security, reprezentând 35% din total, urmat de DDoS, cu o pondere de 25% din total, și phishing, cu 21%.


Raportul Business Internet Security face parte dintr-un ecosistem dezvoltat de Orange Business Services pentru companii mari și mijlocii, care are ca scop creșterea nivelului de conștientizare privind securitatea cibernetică. Astfel, prin serviciul Business Internet Security (BIS), un sistem complet de securizare a conexiunilor de internet, sunt identificate și blocate lunar peste 9 milioane de amenințări în infrastructura de securitate a clienților business Orange.