de Dr. Nicolae Oacă
Imaginea de mai jos nu a fost surprinsă în luna august a acestui an, undeva în vestul Europei la depanarea unei antene de comunicații mobile, despre care am scris luna trecută, ci chiar la începutul lunii septembrie a acestui an, chiar în România, mai precis în Bucuresti, și mai precis în Piața Obor la un proiect pilot bazat pe tehnologia 6G, lansat de ministerul de resort.
În timp ce alții au început cercetarea fundamentală privind tehnologia 6G (a se vedea Soft Bank din Japonia, care colaborează cu unele universități, etc.) noi deja am trecut la proiecte pilot folosind această nouă tehnologie de vârf – 6G.
Proiect pilot numai cu componente românești, eliminându-se necesitatea legii 5G
Este un proiect pilot complex cu o componentă de cercetare, una de inovare și o alta de digitalizare lansat de ministerul de resort, proiect ce-și propune folosirea unei tehnologii de vârf – 6G – la pregătirea, după o rețetă românească, a micilor, produs tradițional românesc – mai repede, mai bine, mai mari ….
HotSpotul creat în zona dintre hala veche și hala nouă din Obor permite folosirea radiațiilor 6G din benzi de frecvențe THz la prăjirea micilor, oferind servicii de înaltă calitate (viteză, cantitate, flexibilitate, etc.) capabile să se adapteze cerințelor în continuă schimbare ale pieței. Răcirea se face cu un lichid, care elimină ușor căldura – berea – lichid adus în halbe la temperatura optimă printr-un proces criogenic folosind tot benzile de frecvențe THz, proces dezvoltat de un centru de cercetare românesc. Cum și materia primă (micii, muștarul, scobitorile, berea, farfuriile) sunt românești avem de a face cu un proiect pilot totalmente românesc – nimic din import – astfel că dispare pericolul scurgerii de informații în afara țării, care se vrea rezolvat prin legea 5G.
Ministerul de resort – de data aceasta la înălțime!
Reprezentanți de seamă ai ministerului urmăresc cu atenție proiectul inspectând periodic principalii parametrii din caietul de sarcini – lungime, diametru, adâncime penetrare radiație, temperatura berii, condimentare, etc.
Avem acum o explicație de ce ministerul de resort nu a lansat până acum NICIUN proiect pilot bazat pe tehnologia 5G (oraș inteligent, transport, sănătate, rețele private, agricultură de precizie, etc.) așa cum au făcut multe alte țări (este adevărat, ceva mai dezvoltate și mai organizate decât noi) și a trecut direct la tehnologia 6G! Nu era vorba de lipsă de interes, nepricepere, amânarea repetată a licitației 5G, ci de de intuiție, de înțelegerea impactului tehnologiilor asupra societății (tehnologiile pare – 2G, 4G – au fost cele de impact, cele care au adus ceva nou – voce mobilă, respectiv date mobile), acumulări în procesul de cercetare și inovare, dar și în cel de comunicații. Acum înțelegem de ce s-a tot amânat licitația 5G …
Continuare la https://nicolaeoaca.blogspot.com/