GALA LADIES 4TECH 2021: Anca GORON, Doorie – Cred că sunt printre puţinele femei din România cu titlu de doctor în inteligenţă artificială. După studiu în Argentina, proiecte în SUA şi UAE, încerc să aplic AI în smart city. Avem acum un weak intelligence, ce va ajunge la nivelul gândirii umane, apoi va veni super intelligence, care va depăşi gândirea noastră

Anca GORON, Fondator DOORIE.IO, a primit
Premiul „LADY IN SMART CITY”, la GALA LADIES 4TECH 2021

Anca GORON @ GALA “LADIES 4TECH” 2021, prima ediţie a Galei virtuale a Excelenţelor feminine în Ştiinţă, Tehnologie şi Leadership organizată de Digital Transformation Council, Revista COMUNICAŢII Mobile şi TelecomTV pe 26 martie 2021, în prezenţa Excelenţelor sale Ambasadoarele României la UE şi UNESCO, doamnele Luminiţa Odobescu şi Simona-Mirela Miculescu, care au deschis lucrările Galei cu două intervenţii live de la Paris şi Bruxelles. GALA a fost moderată de către Ion Vaciu, Preşedinte Digital Transformation Council şi Roxana Onea, Redactor şef Revista COMUNICAŢII Mobile. Premiile GALEI LADIES 4TECH au fost acordate în urma consultării a peste 5000 de cititori şi specialişti ai portalului www.comunic.ro şi din ecosistemul social networks (LinkedIn, Twitter, Facebook).

„Lucrez în domeniul AI de 15 ani şi am trecut de la etapa de studiu universitar la zona de business. În prezent, încerc să aplic AI în domeniul smart city și al verticalelor adiacente.

Termenul AI, prezentat pentru prima dată în 1956, vine cu două aspecte. În primul rând vorbim de inteligența artificială ca știință, care are ca obiect de studiu inteligența, cu aplicabilitate a funcțiilor în sisteme computaționale. Apoi, vorbim de etapa trecerii AI la partea de inginerie,  pragmatică, prin care s-a creat partea de machine learning şi cea de robotică. De exemplu, prin analiza datelor legate de evenimentele din septembrie 2001, din SUA, CIA și alte agenții au reușit să pună cap la cap o serie de informații și să ajungă la anumite concluzii în rapoartele întocmite după eveniment.

Dacă e să privim AI ca machine learning și prezicere, nu toţi specialiştii sunt de acord că aceasta este inteligenţa artificială, părere pe care o împărtăşesc şi eu, în ideea că noi creăm nişte modele predictive și statistici, dar nu este exact o realitate, ci o simulare a realității, și nu avem cum să spuem că este AI, din moment ce copiază ceva și interpretează niște date, nu vine cu nimic autentic și original.

Noi avem acum un weak intelligence, care va ajunge la nivelul gândirii umane, după care va veni super intelligence, când gândirea umană va fi depășită.

E foarte greu să înveți un robot cum să gândească corect și să vină cu valori mai bune decât cele umane. Ar fi greu, pentru nici omul nu este cel mai bun exemplu de inteligență, câteodată.

Nu ai cum să înțelegi inteligența artificială dacă nu înțelegi anumite aspecte care țin de filosofie sau psihologie. E foarte greu să te pui în postura de a crea tu inteligență artificială, de a scrie un program să raționeze. 

Ducându-mă la cărțile vechi, din Antichitate, la Platon sau Aristotel, am observat că și eu aveam raționamente greșite și atunci cum aş fi putut scrie un program care să raționeze? Acest aspect m-a ajutat, pentru că inteligența artificială m-a adus pe mine în situația de a mă gândi dacă aceasta este modalitatea corectă prin care se va aduce plus valoare.

Dacă ar fi să aleg un proiect la care să lucrez implicând inteligenţa artificială, m-aş gândi la cum să îmbunătăţesc viața umană, calitatea vieții şi aș dori să aplic rezultatele pe segmentul de sănătatea. Eu n-am avut norocul unei copilării foarte fericite, întrucât am fost foarte bolnavă și, cumva, de aici a pornit această gândire.

Am fost tot timpul pasionată de a înțelege viața, cum merg lucrurile, de a înțelege de ce se întâmplă anumite lucruri, și atunci de mică am fost pornită să schimb ceva, să aduc o schimbare sau, cel puțin, să înțeleg.

Știam de inteligența artificială din filme sau cărți, dar când am început să studiez și am avut șansa să înțeleg mai bine anumite concepte care stau la baza ei, am devenit pasionată și i-am spus profesorului meu că vreau să fac cercetare, în paralel cu cursurile.

Am ajuns cu lucrările mele până în Argentina și profesorii de acolo au fost încântați de partea pe care o studiam, m-au invitat acolo şi astfel am rămas să studiez în Argentina.

Cu cât înveți mai mult în viață, cu atât ai mai multe întrebări și cu atât ți se deschid direcțiile.

Am terminat doctoratul în inteligență artificială, fiind, din câte știu, prima femeie cu acest titlu.

Cu toate că am învățat foarte multe despre inteligența artificială, am început să am neîncredere în mine pentru că mi-am dat seama câte lucruri mai sunt în viață pe care nu le cunosc. Am decis să renunț la partea academică și un an de zile am făcut pauză. Practic, un an de zile am citit doar beletristică, nimic pe zona științifică.

Am ajuns la concluzia că trebuie să schimb ceva și am luat inteligența artificială din altă perspectivă, din perspectiva business și am lansat un startup propriu, Doorie.

Am câștigat o competiție în SUA cu un soft pentru turism și am intrat apoi pe piața din Emiratele Arabe Unite, unde m-am lovit, însă, de două probleme, pe care nu le-am anticipat, respectiv faptul că eram femeie și singurul asociat al startup-ului. Ulterior, am vândut startup-ul unei firme din Polonia, cu care colaborez în continuare, dar în același timp am început colaborarea cu un startup din Cluj-Napoca, City Health, şi sper să vin pe piaţă cu noi soluţii de smart city.”