Conferinţa BUCUREŞTI, Hub-ul Cyber al UE: Doina BANCIU, Vicepreşedinte AOŞR: CERT.RO a fost înfiinţat acum 15 ani, în cadrul ICI

Prof. univ. Dr. Ing. Doina BANCIU, Vicepreşedinte, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România @ Conferinţa BUCUREŞTI, Hub-ul Cyber al UE, organizată de către Digital Transformation Council, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 29 ianuarie 2021

Mi-aș dori ca securitatea cibernetică să devină brandul de țară al României și nădăjduiesc să fie așa.

CERT.RO a luat fiinţă în cadrul ICI, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pe care l-am condus timp de mai mulţi ani, și unde, în urmă cu 15 ani, am înființat un departament de securitate cibernetică.

Evenimentul organizat de revista Comunicații Mobile trebuia făcut pentru a marca această realizare a României, de găzduire a Centrului Cyber al Uniunii Europene. Sunt convinsă că acest proiect va avea succes. 

Primul motiv este resursa umană, întrucât specialiștii români din domeniul IT&C sunt recunoscuți la nivel internațional.

Al doilea motiv este voința politică la nivelul țării pentru a construi acest centru.

Al treilea motiv este experiența României în domeniul securității publice.

Am realizat un studiu de caz pentru trei entități publice din România în domeniul securității informatice.

Am constatat, cum era de așteptat, că funcționarii publici din instituțiile respective nu erau pregătiți să înțeleagă securitatea cibernetică și gravitatea lipsei unor măsuri de prevenire a atacurilor cibernetice. 

În al doilea rând, managerii din instituții sunt fie prea ocupați, fie nu au cunoștințele necesare și din păcate nici nu au consilieri în domeniu pentru a acorda atenția cuvenită problemelor legate de securitatea cibernetică.

În al treilea rând, am constatat că peste 50% din funcționarii publici care au răspuns la întrebările anchetei noastre cunosc sau intuiesc că există neajunsuri în abordarea securității cibernetice și au recunoscut că nu știu cum să acționeze în acest domeniu.

Concluzia este că un proces de instruire este necesar, iar acest proces ar trebui realizat pe diverse paliere. Instruirea trebuie să fie continuă și sunt de părere că, pe lângă administrația publică, și firmele și cetățenii trebuie să fie instruiți în domeniul securității cibernetice.