ANBPR a organizat Conferința Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice – BiblioNEXT, cu tema „Bibliotecile viitorului – laboratoare de testare și inovare” (28 – 29 aprilie 2025, Sibiu), la care Digital Transformation Council și Revista Comunicații Mobile au fost parteneri. Adunarea Generală de Alegeri a avut loc la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, iar lucrările conferinței la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Punctul central al conferinței a fost prezentarea detaliată a proiectului SHIFT, cu intervenții din partea Ioanei Crihană – Director executiv ANBPR (Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România), Răzvan Purcărea – SIMAVI Romania, Dionyssos Kounadis-Bastian – audEERING, Germania, Iosif Tsangko – Universitatea Tehnică din München, Iacob Crucianu – SIMAVI România, Andreas Bienert – Muzeul de Stat din Berlin, Germania și Evangelos Kyriakidis – HERITAGE, Grecia.


Răzvan Purcărea, coordonatorul proiectului SHIFT din partea SIMAVI Romania a prezentat detaliile proiectului, care are o durată de 36 de luni (1 octombrie 2022 – 31 septembrie 2025), autoritatea contractantă fiind European Research Executive Agency (REA). Contribuția UE este de 3.527.250 Euro, iar programul se înscrie în HORIZON-CL2-2021-HERITAGE-01. Acest proiect de anvergură, finanțat prin programul Horizon Europe, are ca scop principal accesibilizarea patrimoniului cultural prin tehnologii avansate precum inteligența artificială, realitatea augmentată și interfețe multi-senzoriale.

Reprezentantul SIMAVI Romania a expus provocările legate de incluziune și accesibilitate în privința patrimoniului cultural, cu accent pe cererea de îmbunătățire a atractivității, lipsa accesibilității, lipsa metodologiilor de includere prin design în cadrul patrimoniului cultural, respectiv oportunitățile ratate de monetizare a conținutului patrimoniului cultural.
Proiectul SHIFT valorifică progresele tehnologiilor de inteligență artificială (IA) și învățare automată (ML) pentru a îmbunătăți accesul la patrimoniul cultural pentru cetățenii europeni cu deficiențe senzoriale.
Proiectul își propune să îmbogățească experiența interacțiunii cu bunurile culturale prin modalități vizuale, auditive și senzoriale, cum ar fi utilizarea hapticii.

În plus, proiectul SHIFT dezvoltă instrumente și metodologii care să permită descrierea contemporană a operelor culturale prin intermediul modelelor de evoluție a limbajului.
Consorțiul include 13 parteneri din șapte state membre ale UE și unul dintr-o țara asociată, cu o întreagă gamă de expertiză necesară pentru a realiza obiectivele proiectului. Totodată, include experți în îmbunătățirea atractivității conținutului patrimoniului cultural oferit de FORTH, QMUL, MDS; Îmbogățirea accesibilității la bunurile culturale de la AUD, TUM, SIMAVI; Incluziune prin metodologii de proiectare FORTH, DBSV, ERC; Modele economice pentru monetizarea patrimoniului cultural susținute de utilizatorii finali SOM, ANBPR, SMB, BMN, HERITAGE.
Proiectul are ca obiective științifice:
Sprijinirea instituțiilor de patrimoniu cultural să adopte cu succes strategii digitale pentru a promova implicarea publicului;
Oferirea de experiențe unice vizitatorilor printr-un ansamblu de experiente vizuale-auditive-haptice pentru a experimenta patrimoniul cultural;
Reprezentarea patrimoniului cultural în timpurile contemporane prin dezvoltarea de modele lingvistice;
Adoptarea principiilor și instrumentelor de accesibilitate prin design pentru a promova conformitatea cu standardele internaționale;
Implementarea de instrumente pentru crearea unui lanț de proprietate pentru protejarea drepturilor de autor asupra conținutului digital.
Piloții SHIFT
ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România)
Expoziția pilot ANBPR va explica istoria și cultura românească nativilor digitali prin prezentarea de fotografii, cărți rare si înregistrări audio și video, într-un mod îmbogățit și susținut de tehnologie (Image-to-text, Text-to-speech, Historical language translation and automatic labeling tool).
SOM (MAGYAR NEMZETI MÚZEUM – SEMMELWEIS ORVOSTÖRTÉNETI MÚZEUM)
Pilotul SOM și-a propus să testeze experiențe multi-senzoriale pentru grupuri de vizitatori generice și/sau diverse, prin soluții viabile din punct de vedere economic. Prin urmare, expoziția este concepută pentru a permite vizitatorilor să „simtă” utilizarea dispozitivelor medicale și să se implice în evoluția extraordinară a transformării cunoștințelor medicale, a practicilor și a problemelor farmaceutice.
SMB (STIFTUNG PREUSSISCHER KULTURBESITZ)
Rezultatele propuse de SHIFT implică aplicații multi-senzoriale inovatoare concepute pentru persoanele cu deficiențe de vedere, pentru a spori participarea și incluziunea la expozițiile și evenimentele muzeelor. Tehnologiile de inteligență artificială, cum ar fi text-vorbire, imagine-sunet și povestirea digitală, simplifică munca curatorilor și a ghizilor expoziționali, reducând atât efortul, cât și costurile.
BPM (THE BALKAN MUSEUM NETWORK)
Obiectivul expoziției Rețelei Muzeale Balcanice este de a evalua iterativ instrumentele SHIFT, pentru a îmbunătăți experiența vizitatorilor unei expoziții axate pe cele mai semnificative picturi sârbești din secolul al XIX-lea și contemporane, folosind instrumente inovatoare.
Uneltele SHIFT
Vision toolkit – Inteligența artificială și învățarea automată vor permite transcrierea automată a conținutului patrimoniului cultural. Setul de instrumente va identifica obiecte și acțiuni care ajută la transcrierea reprezentărilor istorice la economii de scară.
Inteligența artificială și învățarea automată permit de exemplu extragerea detaliilor 3D din monede vechi si tablouri.
Auditory toolkit – Sintetizatoarele auditive vor oferi un răspuns emoțional publicului. Corespondența asemănătoare cu cea umană va minimiza barierele pentru o interacțiune eficientă.
SHIF Tools – narațiunea afectivă a bunurilor culturale text/video
Cercetările în psiho-acustică (studiul modului în care percepem sunetul) arată că emoțiile nu sunt doar sentimente simple precum fericirea sau furia. În schimb, emoțiile pot fi descrise pe baza a trei dimensiuni cheie:
– Excitare (cât de entuziasmată sau calmă este vocea cuiva)
– Dominanță (cât de asertivă sau imprevizibilă se simte o voce)
– Valență (dacă tonul său este pozitiv sau negativ)
Aceste dimensiuni oferă o înțelegere mai profundă și („mai”) completă a emoțiilor. Folosind aceste dimensiuni 3D, modelul nostru poate detecta și analiza emoțiile din vocile din orice limbă sau cultură, depășind categoriile de bază precum „fericit” sau „furios”.
Haptics toolkit – Interacțiune multi-senzorială cu obiecte digitale, printr-o abordare inovatoare care oferă feedback haptic emulând senzația tactilă într-un obiect digital.


























