VIDEO Dragoș STĂNESCU, Syngenta @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION 2023: Următorul pas în agricultura digitală va fi integrarea cu comerțul online, lucrăm deja de mult cu machine learning pentru virtualizarea ciclului de viață al fermierilor

Dragoș STĂNESCU, Digital Solutions EAME – SYNGENTA@ GALA DIGITAL TRANSFORMATION by COMUNICAȚII Mobile 2023, organizată de Digital Transformation Council, pe 8 decembrie 2023 și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

DRAGOȘ STĂNESCU – DX GREEN & DIGITAL AWARD 2023

Mulțumesc foarte mult pentru invitație, mă onorează prezența și invitația la acest eveniment.

Syngenta este una dintre cele mai mari companii globale în domeniul agriculturii, a cărei poveste a început în urmă cu foarte mulți ani.

Foto: Cristi Chivu

VIDEO

Ne-am gândit și lucrăm de ceva timp să virtualizăm ciclul de viață al unui fermier, de la alegerea semințelor și până la recoltarea, depozitarea și vânzarea produselor, să putem avea produse digitale astfel încât să le facem fermierilor viața mai ușoară și, bineînțeles, să eficientizăm toate fluxurile și operațiunile noastre și ale clienților noștri. S-a ajuns la un concept denumit Crop Wise, lansat global în urmă cu mulți ani. Unii vorbesc acum de ChatGPT, dar noi avem machine learning de foarte mult timp.

Specific pentru România avem produsul Crop Wise Seed Selector, care ajută fermierii să poată selecta din portofoliul nostru de hibrizi, de semințe, produsul care face cel mai mult sens pentru terenul lor, indiferent de dimensiune.

Produsul funcționează foarte simplu. Companiile din agricultură colectează zilnic 2,5 exabytes de date la nivel global, adică echivalentul memoriei a 32 milioane de telefoane.

Noi adunăm informații despre temperatură, precipitații și alți indicatori de 10 ani și le introducem în niște matrice și putem spune dacă un teren de 2 hectare la nord de Bruxelles are sau nu caracteristici similare cu datele colectate în cazul unui teren de lângă Botoșani, în privința producției.

Acest produs al Syngenta este gratuit pentru clienții din România, plus alte două state, și este foarte utilizat. Vrem să extindem oferta și către fermierii din alte țări.

Următorul pas va fi integrarea cu comerțul online. Dacă vorbeai în urmă cu 10 ani despre comerț electronic pe zona de agricultură, erai privit ironic.

Mulțumesc colegilor din SUA, Mexic, India și 14 state din Europa, fără ei nu s-ar fi putut niciodată acest lucru. De asemenea, mulțumesc și colegilor din România, care de 8-9 ani sunt lideri în inovare. Avem mari talente pe plan local.