VIDEO Cătălin GIULESCU, MAI @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION 2023: În ianuarie 2024 vom prezenta portalul pentru cetățeni, prin care aceștia vor putea să solicite certificatele de stare civilă în format digital, sistemul fiind capabil să le genereze la o simplă autentificare online, indiferent din ce loc pe planetă ne-am afla

Cătălin GIULESCU,  Director – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date – Ministerul Afacerilor Interne @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION by COMUNICAȚII Mobile 2023, organizată de Digital Transformation Council, pe 8 decembrie 2023 și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

CĂTĂLIN GIULESCU – PREMIUL DX OFFICER AWARD 2023

Sunt onorat să mă aflu în fața dvs. și vă mulțumesc pentru premiul acordat!

Aș vrea să-i mulțumesc domnului președinte ADR, Dragoș Cristian Vlad. Cred că, în privința digitalizării administrației publice, am început să vorbim aceeași limbă, cu toate că mai avem niște dificultăți, niște diacritice de rezolvat, dacă pot spune așa. 

Aș dori să vă vorbesc despre noul sistem informatic pentru emiterea actelor de stare civilă, pentru că începând cu 24 noiembrie 2023 vorbim deja de un nou sistem informatic. 

VIDEO

Aș vrea să-i adresez câteva cuvinte doamnei ministru a Muncii, Simona Bucura-Oprescu, doar să confirm faptul că, dacă ați fost informată despre HUB-ul de servicii că sunt niște întârzieri, acestea se datorează echipei mele. Suntem sufocați, dar de săptămâna viitoare începem testele tehnice. 

Vă asigur că avem cel puțin patru fluxuri de validare a identității.

În octombrie 2022 am inițiat câteva întâlniri la Ministerul Fondurilor Europene pe subiectul voucherele de energie. 

La voucherele de energie ne-au trebuit 8 săptămâni să ajungem la o concluzie pe care noi am propus-o din prima zi, practic după 8 săptămâni ne-am întors la soluția propusă inițial.

Pot spune că HUB-ul de servicii publice al Ministerului Muncii, așa cum arată în prezent, este fantastic. Este munca dvs. și sunt convins că lucrurile se vor dezvolta frumos în continuare.

Sistemul informatic pentru emiterea actelor de stare civilă este un proiect european în valoare de aproximativ 39 milioane de euro, fără TVA, a necesitat 65 de luni de muncă și a presupus crearea unui nou sistem informatic. Astăzi, migrăm și evidența persoanelor pe infrastructură nouă.

Starea civilă a numărat până în acest moment 44 milioane de identități. Avem 100.000 de cetățeni străini, în rest este vorba de identități ale unor cetățeni români.

Sistemul informatic pentru emiterea actelor de stare civilă este de 10 ori mai mare decât sistemul informatic al evidenței persoanelor.

Avem cetățeni români născuți în 117 state din lume, conform datelor din sistem.

Am digitalizat acte de stare de civilă din ultimii 100 ani, din ianuarie 1921.

Ne-am propus să digitalizăm 79 milioane de acte de stare civilă, în acest moment sunt încărcate în sistem 68,5 milioane de acte de stare civilă – nașteri, căsătorii, decese.

Mai avem un județ și Capitala, în maxim patru luni vor mai fi încărcate alte 5-6 milioane de acte de stare civilă.

După o primă validare de către un ofițer de stare civilă, sistemul va fi capabil să genereze certificatul de naștere la o simplă autentificare și la o simplă solicitare, indiferent de locul cetățeanului care inițiază solicitarea. În acest sens, va fi creat și un portal pentru cetățeni, care va fi prezentat în luna ianuarie 2024 pentru accesare, iar în producție va intra în februarie sau martie 2024. Din momentul respectiv, cetățenii vor putea să solicite certificatele de stare civilă în format digital.

Acest sistem, așa cum a fost proiectat și finalizat, este complet interoperabil. După estimările mele, în 3-4 ani, cetățenii români nu vor mai avea nevoie de certificate de stare civilă pentru că toate celelalte autorități publice vor putea să extragă un set validat de date prin mecanismul de interoperabilizare. Asta înseamnă că, spre exemplu, un părinte va putea să valideze copilul în clasa zero prin accesarea unui portal al Ministerului Educației. 

Copiii nevalidați îi vom emigra, împreună cu Ministerul Educației, către direcțiile de asistență socială pentru a fi verificați acasă și pentru a stabili de ce acei copii nu sunt în clasa zero.

Lucrurile se vor simplifica și la eliberarea cărților de identitate, inclusiv a celor electronice.

În luna mai 2024 vom avea avea un calendar clar și precis astfel încât, până la finele anului viitor, să avem în circulație 1,7 milioane de cărți de identitate electronice în România, iar până la 1 iulie 2026 vom avea 5 milioane de cărți electronice de identitate, conform obligațiilor asumate de România.

Am reușit să interconectăm toate UAT-urile din România, respectiv 3.188 unități administrativ-teritoriale, astfel încât toți ofițerii de stare civilă să lucreze cu noul sistem informatic.

Sistemul informatic este gândit să nu genereze hârtie decât la cerere, el este gândit să genereze certificate digitale semnate cu sigiliul ofițerului de stare civilă în baza unei semnături electronice calificate.

Sunt convins că evoluția în 2024 va fi fantastică și în 2025 vom culege roadele acestui nou sistem.

O bancă din România deja utilizează acest sistem din 11 noiembrie 2023, iar cea mai mare bancă din România face testele necesare și va începe în curând să-l utilizeze pentru validarea identității unei persoane.

În prezent, decesul unei persoane este înregistrat în registru în 72 de ore, dar în sistem durează 6 săptămâni. Dacă decesul a avut loc în altă țară, poate să dureze și 6 luni. Din acest motiv apar probleme la alegeri cu numărul real de alegători. Practic, ești mort, dar sistemul te consideră încă viu.

Conform înregistrărilor din sistem, România avea 22,14 milioane de cetățeni cu domiciliul în țară și 1,07 milioane de cetățeni români cu domiciliul în afara României. Trebuie să ținem cont că un deces al unui cetățean român care a avut loc în New York este înregistrat în sistem în circa doi ani. Dacă este în Marea Britanie și decesul a fost cauzat de un accident, înregistrarea în sistem va avea loc în 5-6 ani, când se finalizează ancheta. Până atunci, în sistem există doar mențiunea „posibil decedat”.

După ce vor fi realizate legăturile, peste 4-5 ani vom avea și arborele genealogic al fiecărei persoane, atât în linie directă, cât și în linie colaterală.