Vladimir Iulian ALEXANDRESCU – Consilier Președinte, Institutul Național de Statistică (INS) @ Conferința ROMÂNIA DIGITALĂ – Raport de țară, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL pe 31 octombrie 2023, la Grand Hotel Continental și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.
Pentru mine, această dezbatere, România Digitală – Raport de țară, a fost excepțională.
Institutul Național de Statistică emite anual un comunicat de presă privind accesul populației la IT&C și o broșură cu datele pe larg din comunicatul anterior. Documentele sunt date publicității în luna decembrie a fiecărui an.
Principala concluzie pe care o trag în urma participării la acest eveniment este că INS trebuie să-și rafineze în perioada următoare modalitatea de culegere și prelucrare de informații din acest domeniu vital pentru viitorul României.
Informațiile din comunicat și broșură au la bază o cercetare statistică cu 10.888 de gospodării, se respectă normele Eurostat. Datele pe care le furnizăm sunt absolut sigure, dar asistând la aceste discuții mi-am dat seama că observațiile noastre țin de o etapă care a fost cumva depășită sau ar trebui să fie depășită în istoria digitalizării în România.
INS poate spune câte gospodării au posibilitatea să acceseze internetul de acasă, adică 82% la nivel național, cifrele fiind mai mari în București și zone din Transilvania.
Dar aceste informații sunt insuficiente în privința adâncimii cercetării statistice.
INS este una din cele mai vechi instituții ale României, domnitorul Ioan Alexandru Cuza semnând actul de înființare, la propunerea ministrului de interne de la acea vreme.
Economistul Dionisie Pop Marțian a fost primul director al Oficiului Central al Statisticii din România. Mai multe detalii AICI (https://ro.wikipedia.org/wiki/Dionisie_Pop_Mar%C8%9Bian).
Recent, INS a lansat o lucrare la Biblioteca Academiei Române, și anume „Eminescu, profesor de statistică”, lucrare care aduce elemente documentare foarte interesante din cariera de profesor de statistică a marelui poet.
Perspectivele în această direcție sunt deosebite. Mă bucur să vă pot spune că INS este una care are foarte multe personalități marcante de-a lungul vremii. Eminescu nu era un neavenit în acest domeniu, el a audiat la Viena cursurile celui mai mare profesor de statistică de la acea vreme, a luat notițe și, ulterior, a redactat la Iași un manual de statistică.
Despre statistică Goethe a spus: dacă cifrele nu guvernează lumea, ele sigur ne arată dacă este guvernată bine sau rău.
La 1 decembrie 2022, România avea o populație de circa 18,9 milioane de locuitori, conform datelor ultimului recensământ.
Cu nașterile din ultimele 12 luni, acum suntem cam 19 milioane de locuitori, aceleași valori le avansează OECD și Banca Mondială.
Vorbim de populația rezidentă, adică românii care locuiesc în interiorul țării.
Din păcate, în România numărul nașterilor este în scădere, sub 200.000 de copii, cel mai scăzut nivel din ultimii 100 de ani. În țară se nasc circa 45.000 de copii, restul în afara României, pentru că femeile fertile locuiesc și muncesc în alte state. Din păcate, România se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii populației, la fel ca și alte state europene, Italia fiind considerată țara cu cea mai îmbătrânită populație.