XVision obține 1 milion de euro pentru dezvoltarea software a radiografiilor şi a CT-urilor de torace

XVision, o platformă medicală bazată pe algoritmi de inteligență artificială, obține un milion de euro într-o rundă de finanțare de tip seed, cu aportul bValue ca Lead Investor și a încă șapte investitori din România: GapMinder VC, RocaX, Cleverage, Growceanu, Cristian Pop ca angel investor și Polonia: ResQMed și Marek Dziubinski. XVision a atras în total fonduri de 1,5 milioane de euro până acum, aceasta fiind cea de-a doua rundă de finanțare obținută.

Platforma dezvoltă produse cu care medicii radiologi pot analiza și interpreta imagini medicale.

Potrivit lui Ştefan Iarca, Co-founder & CEO XVision, suma va fi direcționată către mărirea echipei actuale cu specialiști din zona de business development, AI, software development și imagistică, pentru a extinde compania către Europa de Vest și mai apoi, începând cu 2023, către Statele Unite. Platforma este operațională în peste 60 de spitale și clinici private și activează în alte trei țări din Europa: Ungaria, Slovacia și Polonia.


După aproximativ doi ani de testare și dezvoltare, au rezultat două produse: un program software dedicat radiografiilor de torace și altul creat pentru analiza mai rapidă și mai precisă a CT-urilor de torace (computer tomograf). Cercetările întreprinse deXVision au relevat faptul că în utimii ani există o creștere a numărului de imagini medicale realizate, respectiv a complexității acestora.

Odată cu procesul accelerat de tehnologizare, imaginile complexe precum CT și RMN sunt tot mai solicitate, dar și mai greu de interpretat. În plus, numărul radiologilor instruiți pentru a analiza și interpreta aceste imagini medicale a stagnat în ultimii ani, atât în România, cât și la nivel global, comentează oficialii XVision. 

Potrivit studiilor interne ale XVision, acest soft generează o economie de 25% din timpul de analiză a unei radiografii de torace și de până la 30% din timpul de analiză a CT-urilor pulmonare.

Oficialii XVision susţin că produsul lor este primul soft de Inteligență Artificială implementat de un lanț de clinici private – Regina Maria – și este utilizat la nivel internațional în peste 60 de clinici și spitale, analizând lunar peste 26.000 de radiografii de torace și 10.000 de CT-uri pulmonare.

XVision este o companie MedTech fondată în 2018 de o echipă multidisciplinară din Timișoara, formată din Ștefan Iarca – CEO, Cristian Avramescu – CTO, Bogdan Bercean –Head of AI și Andrei Tenescu – Head of DevOps.

Din 2019, XVision este alumni al Techcelerator, primul accelerator din România care alocă fonduri pentru dezvoltarea companiilor aflate în faza de accelerare și care se adresează startup-urilor românești de tehnologie.