Woola din Estonia câștigă premiul „Startup-ul anului din Europa Centrală și de Est”. Vrea să producă ambalaje din reziduuri de lână de oaie

Câștigătorul celei mai mari competiții de startup-uri din Europa Centrală și de Est, organizate de EIT InnoEnergy, provine din Estonia. În cadrul celei de-a șasea ediții a competiției, Woola a primit premiul „Startup-ul anului din Europa Centrală și de Est” și un cec de 50.000 €, dar și oportunitatea de a se alătura programului de accelerare al EIT InnoEnergy. Partenerii strategici Amazon Web Services, Vestbee și SpeedUp Group vor oferi câştigătorului şi alte beneficii.

Woola produce ambalaje din rezidurile din lână de oaie, cu scopul de a diminua producția, consumul și depozitarea de materiale nocive pentru mediu, cum ar fi plasticul și Styrofoam. Woola este un produs eco-friendly, rezistent la șocuri, la căldură și este utilizabil până la 6 luni, după care poate fi folosit drept compost. Woola folosește o resursă abundentă care, de altfel, ar fi aruncată. În fiecare an, numai în Estonia, 135 de tone de lână de oaie devin deșeuri.

Viezo din Lituania, al doilea în clasament, este activ în dezvoltarea de noi tipuri de materiale care pot înlocui bateriile cu producția de energie prin vibrații. Energia electrică generată de vibrațiile pierdute poate alimenta senzori IoT wireless, astfel prelungindu-și durata de viață sau crescând cantitatea de semnale.

Viezo  a primit un premiu de 10.000 €, în timp ce locul al treilea și un cec de 5.000 € au mers către echipa Pocket Virtuality din Cehia care a venit cu o soluție din zona realității virtuale și augmentate pentru comunicarea la distanță în timp real. Soluția poate fi utilizată în domeniile ingineriei, medicinei și orașelor inteligente.  Datorită acestei tehnologii, un operator de pe teren se poate conecta cu un expert extern care vede o reprezentare virtuală a mediului și poate oferi suport de la distanță.

Premiul publicului a mers către startup-ul TROIA din Slovenia cu soluția TROIA AR, care este un instrument de gestionare a activelor. Cu ajutorul ochelarilor AR, tabletelor sau telefoanelor, platforma afișează în timp real date-cheie generate de computer, permițând astfel îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește excelența operațională și calitatea muncii. Oferă posibilități infinite și oportunități de afaceri pentru toate industriile, iar echipa TROIA îl poate personaliza pentru diferite aplicații sau organizații.

Reprezentantul României la finala internațională a fost startup-ul WATTO, înființat în 2019, care propune o infrastructură regională pentru încărcarea ultra-rapidă a vehiculelor electrice astfel încât tranziția către transportul electric să se facă ușor atât pentru mașinile electrice personale, cât și pentru cele comerciale.

În 2020, PowerUp! Challenge a atins un nou obiectiv. Peste 360 de startup-uri din 20 de țări din Europa Centrală și de Est au participat la cea mai mare competiție de startup-uri organizată de EIT InnoEnergy, reprezentând cel mai ridicat număr de participanți din istoria evenimentului. Principalele domenii tematice vizate în competiția din acest an au inclus: energia durabilă, mobilitatea, cleantech și orașele inteligente. Datorită restricțiilor implementate ca urmare a pandemiei globale de coronavirus, finala internațională din acest an a fost organizată sub forma unui eveniment online.

În acest an, juriul a fost constituit din Oksana Prykhodko (Manager pentru Inovație la DTEK), Marzena Bielecka (Managing Partner și Fondator la Experior Venture Fund), Jennifer Dungs (Responsabil pentru Transport și Mobilitate la InnoEnergy), Jakub Miler (CEO EIT InnoEnergy Europa Centrală) și Dominik Zalewski (Co-fondator al agenției de tehnologie urbană, Urban Impact). Faptul că majoritatea membrilor juriului sunt femei este o dovadă a angajamentului EIT InnoEnergy de a promova egalitatea de gen în sectorul energetic, unde este preponderent cel masculin.

EIT InnoEnergy a fost înființat în 2010 și este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.