Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

Tiberiu GÎNDU, ANISP @ Liberalizarea & Portabilitatea – Telecom vs. Energie și gaze: În energie nu pot fi replicate anumite fenomene care s-au întâmplat în telecom și care au dus la calitatea foarte bună a serviciilor, la un preț foarte bun. Competiția nu are cum să fie de la sine sau să apară peste noapte, rămâne competiția între producători.

Tiberiu GÎNDU – DIRECTOR EXECUTIV – ANISP – Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania @ Conferința LIBERALIZAREA & PORTABILITATEA – SUCCESUL DIN TELECOM vs. IMPASUL DIN ENERGIE ȘI GAZE, organizată de Digital Transformation Council, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 4 februarie 2022.

Cifrele financiare ale operatorilor telecom din ultimii ani arată că nu toți sunt pe plus, în pofida faptului că despre operatori se spune că stau bine cu banii, că oferă servicii calitative și că reușesc să facă și profit. Cei care reușesc nu au o marjă a profitului extraordinară față de alte industrii. Sunt și excepții, cum ar fi Netcity Telecom, al cărui raport dintre cifra de afaceri și profitul net este mult mai bun în comparație cu ceilalți jucători din piață, dar acest operator nu are competitor în Capitală, este un monopol în piața pe care activează.

În acest sens, ANISP a lucrat cu ANCOM și cu alte autorități, inclusiv Consiliul Concurenței, pentru reglementarea activității Netcity Telecom, care afecta foarte mult cam tot ce mișca în București, o piață care reprezintă cam 25-30% din PIB-ul României.

Dacă ești monopol, ai marjă de profit semnificativ mai mare decât a celorlalți jucători din piață. Este normal să i se lase o marjă de profit consistentă, sănătoasă, să rămână, astfel, o companie atractivă pentru investitori și pentru bănci în vederea asigurării finanțării viitoarelor proiecte de dezvoltare, dar fără a sugruma practic afacerile clienților din București.

Vremea operatorilor locali, de dimensiuni mici, a trecut. Excepții mai sunt, dar piața se consolidează.

Dacă ar fi să fac o comparație cu energia, pentru a fi o piață concurențială trebuie să existe caracteristicile unei piețe concurențiale și m-aș uita la numărul jucătorilor prezenți în piață. 

Problema la energie este că numărul jucătorilor în piață este mic și, fiind vorba și de un monopol natural, e greu să vedem pe această piață ce s-a întâmplat în telecom. E greu să vedem o dublare a numărului de jucători pe transport, pe distribuție, e foarte greu să construiești linii de transport de energie și rețele de distribuție prin orașe.

În telecom, realizarea de infrastructuri alternative se face mai ușor, a se vedea rețelele de cartier. Aceste infrastructuri nu prezintă riscuri, au curenți slabi sau deloc, în timp ce un cablu de energie, chiar de joasă energie, prezintă anumite riscuri.

Pentru industria telecom, stâlpii aferenți transportului de energie electrică sunt o oportunitate. Teletrans este un exemplu în acest sens.

În concluzie, în energie nu pot fi replicate anumite fenomene care s-au întâmplat în telecom și care au dus la această calitate foarte bună și la un preț foarte bun. Competiția nu are cum să fie de la sine sau să apară peste noapte, rămâne competiția între producători.

Un ultim aspect pe care vreau să-l aduc în discuție este reglementarea interconectării fluxurilor de date. Momentan, interconectarea fluxurilor de date este reglată de piață și piața nu reușește întotdeauna să asigure interconectări bune.