Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win matrimoniale ploiești Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

Tiberiu Gîndu, ANISP @ CyberWar Conference: Eroarea umană cauzează peste 95% din încălcările de securitate cibernetică

Tiberiu GÎNDU, Director Executiv, ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A INTERNET SERVICE PROVIDERILOR (ANISP) @ Conferința RĂZBOIUL CYBER CONTRAATACĂ – Cum ne construim rezilienţa cibernetică? organizată de Digital Transformation Council, Revista COMUNICATII Mobile şi TelecomTV.ro pe 1 aprilie 2022.

Legat de securitatea cibernetică, am câteva recomandări pe care le-aș include în zona preocupărilor clasice, cum ar fi securitatea parolelor de acces, criptarea comunicațiilor, utilizarea de mecanisme de tratare a atacurilor DoS, utilizarea de proceduri și reguli de acces, efectuarea de exerciții, accent pe educația utilizatorilor împotriva, spre exemplu, phishing-ului. 

Tiberiu_Gindu_cyber-sec-razboi

Conform statisticilor, eroarea umană cauzează peste 95% din încălcările de securitate cibernetică.

ANISP operează RoNIX și, la câteva zile de la debutul războiului în Ucraina, un partener de-al nostru s-a confruntat cu creșterea de peste 10 ori a traficului, pentru că anumite rute din Ucraina nu au mai funcționat, erau instabile, iar traficul a fost redirecționat pe unde a putut, inclusiv la noi. I-am suplimentat acestui partener numărul de porturi și problema a fost rezolvată. Creșterea traficului poate aduce amenințări, dar nu a fost cazul.

CONFERINŢA LIVE


O altă problemă în acest domeniu este securitatea fizică a circuitelor, cum se întâmplă în cazul infrastructurii gestionate de Netcity Telecom, când canalizarea nu este realizată la adâncimea corespunzătoare și trecerea unui autovehicul de mare tonaj poate afecta proprietățile fibrei optice, cu impact asupra calității serviciilor și continuitatea acestora.

De asemenea, interconectarea rețelelor la noduri internaționale, cum ar fi Amsterdam sau Frankfurt, poate aduce riscuri cyber.

În concluzie, domeniul cyber este unul din ce în ce mai important pentru că viața noastră este din ce în ce mai dependentă de soluțiile digitale. De asemenea, este important să ne educăm pe noi și pe cei din jur. În plus, trebuie să avem în vedere și aspectele pe care le-am relatat mai sus.

Statisticile arată că o companie atacată cibernetic consemnează o pierdere de 7% a prețului acțiunilor la bursă, în medie, potrivit datelor din SUA. Este un impact major, care trebuie să dea de gândit.