Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win matrimoniale ploiești Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România. Martian Wallet is a cutting-edge digital wallet for managing your cryptocurrencies securely. It features fast transactions and a user-friendly interface, perfect for all crypto enthusiasts. Discover more at martianwallet.net.

Tiberiu Gîndu, ANISP @ GREEN IS THE NEW DIGITAL: ANISP se alătură AOMR pentru includerea de urgenţă a sectorului telecom în sfera de aplicare a plafonării tarifelor la energie electrică. Dacă nu se adoptă compensațiile, cu siguranță că impactul creșterii prețurilor se va vedea în tarifele operatorilor telecom.

Tiberiu GINDU – Director Executiv – Asociaţia Națională a Internet Service Provider-ilor din România (ANISP) @ Conferința GREEN IS THE NEW DIGITAL organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 9 septembrie 2022.

„În cazul unui ISP-ist, ponderea cheltuielilor cu energia electrică variază foarte mult și depinde de tipul de business.

Operatorii mobili au reacționat imediat la creșterea prețurilor energiei electrice, în cazul lor majorarea tarifelor se vede imediat în business, în profitabilitate.

Aceste companii dețin numeroase stații de bază, mai ales în cazul stațiilor 4G și 5G, unde frecvența urcă pentru a avea lărgime de bandă, pentru un internet mai rapid și atunci au fost nevoiți să crească numărul de stații comparativ cu 2G și 3G.

CONFERINŢA LIVE – Intervenţia dlui. Tiberiu Gîndu (min. 05:08:40)

E adevărat că stațiile 5G au un consum de energie mai redus, dar în același timp numărul acestora în rețea trebuie să fie mai ridicat comparativ cu tehnologiile anterioare. Practic, consumul e mai mic per unitate, dar prin creșterea numărului de stații de bază avem și un spor de consum de energie electrică.

Consumul unei rețele depinde de configurația terenului. Dacă ești în mijlocul orașului, unde oricum aveai o densitate mare de stații de bază, probabil că nu se schimbă prea mult consumul. În mediul rural, probabil că nu vor fi instalate soluții 5G pe frecvențe înalte, pentru că raza de acoperire ar fi foarte mică și nici numărul utilizatorilor nu va fi ridicat și atunci nu are sens din punct de vedere economic să apelezi la astfel de soluții.

Pentru cei care operează pe fibră optică, unde avem routere și alte echipamente, impactul nu este la fel de mare ca în cazul celor care operează rețele wireless, cu multe stații de bază.

Dacă nu se adoptă compensațiile, cu siguranță că impactul creșterii prețurilor la energie electrică se va vedea în tarifele operatorilor telecom. Precizez aici că şi ANISP susţine mesajul scrisorii deschise adresate Guvernului de către AOMR (Asociaţia Operatorilor Mobili din România) privind includerea de urgenţă a sectorului telecom în sfera de aplicare a prevederilor referitoare la plafonarea tarifelor la energie electrică.

În plus, mai sunt și alte creșteri care influențează costurile totale ale operatorilor. Spre exemplu, chiriile, care în perioada pandemiei au scăzut, dar în prezent manifestă o tendință de creștere. De asemenea, costurile cu resursele umane au crescut din cauza intensificării concurenței, inclusiv din partea statului.

Operatorii fac eforturi în direcția reducerii consumului de energie electrică prin utilizarea de echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic. Se întâmpla și înainte, dar, evident, nu cu aceeași presiune, cu același avânt.

Înainte, un echipament de rețea, un switch spre exemplu, era păstrat atât timp cât era funcțional din punct de vedere tehnic. Acum, un echipament de rețea este schimbat pentru că a apărut un alt model mai eficient din punct de vedere energetic.

În ultimii ani, pe fondul reducerii costurilor soluțiilor voltaice și creșterii eficienței acestora, operatorii telecom utilizează aceste soluții în locurile izolate, care, astfel, reduc cheltuielile cu energia electrică. Anterior, erai nevoit să tragi curent electric până pe culmea unui deal, pentru a putea acoperi cu semnal o zonă mai izolată, o localitatea izolată. Acum operatorii pot monta stații de bază alimentate solar sau cu energie eoliană, dar apare problema securității echipamentelor respective.

Legat de tendința green, operatorii utilizează antene GSM în formă de brazi, o astfel de antenă fiind montată în zona Băneasa, pe lângă lacul Herăstrău.

În altă ordine de idei, industria telecom așteaptă în continuare standardele pentru includerea în viitoarele autostrăzi și alte categorii de drumuri a tubulaturii prin care operatorii își pot monta fibra optică și celelalte echipamente necesare. Așteptăm de mai bine de 6 ani aceste standarde, dar nici până în prezent nu au fost elaborate.”