Tehnologia 5G ca vector al progresului, în dezbatere ANCOM

ANCOM a organizat pe 11 septembrie, la Cluj-Napoca, o conferință dedicată tehnologiei 5G și schimbărilor pe care implementarea acesteia le va genera în societatea românească. “Tehnologia 5G, Internetul Lucrurilor și Inteligența Artificială sunt noțiuni tot mai cunoscute în rândul românilor. Odată cu popularitatea și performanțele acestor tehnologii, ale căror beneficii nu pot fi negate, au apărut în mod firesc și voci care ridică problema efectelor negative pe care implementarea noilor tehnologii ar putea să le genereze. În acest context, este de datoria autorităților să ofere cetăţenilor informații corecte, obiective, care să îi ajute să ia decizii informate, bazate pe date concrete. Conform unui studiu ANCOM cu privire la atitudinile și percepțiile utilizatorilor de comunicații electronice, două treimi dintre ei cunosc faptul că rețelele de comunicații electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiații, iar 40% dintre ei nu se protejează de acestea. De fapt, cât de mari sunt radiațiile? Mă protejează normele în vigoare sau este nevoie să mă protejez și singur? Venim în întâmpinarea tuturor cetățenilor cu rezultatele măsurătorilor de specialitate pe care le facem, dar și cu câteva recomandări care ar putea să schimbe obiceiurile acestora în utilizarea echipamentelor electronice”, precizează Sorin Grindeanu (foto), președintele ANCOM.

Studiul ANCOM

ANCOM a comandat un studiu în rândul utilizatorilor de comunicații electronice prin care a sondat și atitudinile și percepțiile utilizatorilor cu privire la emisiile de câmp electromagnetic.

Conform studiului care va fi făcut public în perioada imediat următoare, două treimi din cei 1.430 de utilizatori intervievați cunosc faptul că rețelele de comunicații electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiații, iar telefoanele mobile se situează pe primul loc, cu 90%, urmate de rețelele mobile și tablete (53%), routere Wi-Fi (50%) și TV-uri (44%).

Întrebați fiind cum se protejează de radiații, 40% din utilizatori nu se protejează, 35% încearcă să țină aparatele la distanță mai mare (de exemplu utilizând căștile pentru a vorbi la telefon), 30% încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă, 18% închid telefonul/routerul Wi-Fi noaptea sau nu dorm cu ele în aceeași cameră, iar 8% știu să nu utilizeze dispozitivele când semnalul este slab. Utilizarea așa-ziselor ”dispozitive de protecție” este marginală, 2%.

Recomandările ANCOM pentru utilizarea echipamentelor de comunicații electronice în condiții de siguranță pot fi găsite în pliantul realizat de ANCOM cu această ocazie, aici.

Harta EMF

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă amplasați în București și alte 62 de orașe din țară, ce sunt plasați în exterior, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.

Senzorii funcționează permanent, transmițând măsurătorile către platforma www.monitor-emf.ro, o dată la 24 de ore. Rezultatele acestor măsurători sunt puse la dispoziția celor interesați pe platforma electronică, sub formă de hartă care oferă și detalii cu privire la locul, perioada și nivelul măsurat al intensității câmpului electromagnetic, nivel exprimat în valoare absolută, dar și în procente față de nivelurile reglementate maxim permise. Suplimentar față de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic prin senzori ficși, conform planului anual de măsurători, ANCOM realizează și măsurători cu echipamente mobile, ale căror rezultate sunt accesibile aici.

Măsurăm permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficși și mobili, în preajma spitalelor, a școlilor și în locuri aglomerate și facem publice aceste rezultate pe pagina de internet a ANCOM, prin intermediul celor două hărți. Aceste măsurători se mediază la fiecare 6 minute, toate rezultatele încadrându-se fără excepţie în limitele legale, inclusiv cele pe care le-am făcut după punerea în funcțiune a primelor stații 5G din România, când am constatat că valorile sunt de doar 3% din valoarea limita stabilita prin lege, similare cu cele obținute înainte de instalarea stațiilor 5G”, precizează Cristin POPA, director executiv al ANCOM, în cadrul evenimentului organizat la Cluj-Napoca. Prezentarea susținută de reprezentantul ANCOM este disponibilă integral aici.

Conferința “5G – tehnologia ca vector al progresului”

Conferința cu titlul “5G – tehnologia ca vector al progresului” a adus la masa discuțiilor, în cadrul a două sesiuni, reprezentanți ai autorităților publice care au realizat proiecte de tip smart city, ai instituțiilor academice de profil tehnic, precum și experți în psihologia maselor pentru a discuta diverse aspecte ale procesului de implementare a tehnologiei 5G și a impactului asupra tuturor cetățenilor.
Cele două sesiuni au fost urmate de o demonstrație practică de monitorizare a spectrului de frecvențe radio.

Mai multe detalii despre evenimentul organizat la Cluj-Napoca sunt disponibile aici.