Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win immediate bitwave

Sub Președinția României, Consiliul UE a adoptat Directiva privind datele deschise și reutilizarea datelor din sectorul public

Astăzi, 6 iunie 2019, sub Președinția României, Consiliul TTE (Transporturi, Telecomunicații și Energie) organizat la Luxemburg a adoptat Directiva privind datele deschise și reutilizarea datelor din sectorul public. Această măsură va dezvolta economia datelor în UE, va contribui la dezvoltarea unei societăți centrată pe date și va stimula creșterea și crearea de locuri de muncă în toate sectoarele economiei.

„Aceste reguli constituie un real catalizator pentru inteligenta artificială și vor ajuta Europa să devină un lider global în acest domeniu crucial. Ele vor sprijini industria digitala a UE, în special companiile mici și start-up-urile, care în alte condiții nu ar avea acces la toate datele de care au nevoie pentru a inova și a se extinde”, a precizat Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale din România, Președintele Consiliului.

Uniunea Europeană pune la dispoziție o bogăție de date deținute de sectorul public în scopul reutilizării lor ca informații-sursă pentru inteligența artificială, blockchain și alte tehnologii digitale avansate.

Noua directivă extinde anvergura regulilor în materie de reutilizare a informațiilor din sectorul public dincolo de instituțiile publice, astfel încât să poată fi incluse societăți și din sectoarele de transport și utilități.

De asemenea, se introduce conceptul de seturi de date de mare valoare, care vor fi puse la dispoziție în mod gratuit printr-o interfață informatică. Textul documentului definește șase mari categorii de seturi de date de mare valoare: geospațiale, observație terestră și mediu, meteo, statistici, companii și acționariatul companiilor și mobilitate. Lista va fi completată printr-o legislație secundară.

Regulile vor acoperi datele de cercetare finanțate public, ce sunt deja disponibile în bazele de date publice. De asemenea, va încuraja diseminarea de date dinamice, cum ar fi cele referitoare la meteo și transport, în timp real.

În general, datele din sectorul public vor fi disponibile fie în mod gratuit sau la un cost foarte scăzut, cu speze limitate la anumite situații.

În plus, reforma promovează utilizarea datelor în formate deschise, ce vor putea fi utilizate pentru orice scop, atât liber, cât și partajat.

Informații suplimentare:

Între Președinția Română a Consiliului UE și Parlamentul European a fost atins un acord provizoriu pe 22 ianuarie 2019,  Parlamentul European votând textul pe 4 aprilie, 2019. Actul juridic urmează a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la  20 zile după publicare. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile directivei în legislația națională.