Startup-urile incluse în acceleratorul Orange Fab, lansat acum 5 ani, au vândut produse şi servicii de 2,2 milioane euro către Orange România

Orange Fab este primul program de accelerare și de colaborare cu startup-urile implementat intern de către o companie din România, precizează oficialii operatorului mobil, în contextul aniversării a cinci ani de activitate, programul fiind lansat în 2017, Orange România achiziționând de atunci produse și servicii în valoare de 2,2 milioane de euro de la startup-urile tehnologice incluse în program. 

În prezent, acceleratorul Orange Fab are colaborări cu 36 de startup-uri alături de care s-au implementat peste 90 de proiecte. Astfel, 14 startup-uri au furnizat produse și servicii ce au fost integrate în cadrul proceselor interne ale companiei și 17 startup-uri au ofertat soluțiile dezvoltate către clienții Orange, ca parte a rețelei de parteneri Orange Business Services. Compania a integrat şi soluții tehnologice dezvoltate de 4 startup-uri în produse noi, lansate ulterior pe piață.

Orange a investit în comunitățile tech din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Oradea, Piatra-Neamț, Sibiu și Timișoara peste 630.000 de euro, prin susținerea pre-acceleratoarelor, a diverselor programe educaționale și a spațiilor dedicate de coworking, se arată într-un comunicat de presă al operatorului.

Monica Obogeanu, Startup Programs Manager, Orange România, precizează că „Scopul Orange Fab este de a face business development cu startup-urile selectate și de a adăuga necesarul de mentorat și suport pentru acestea. Continuăm să încurajăm creșterea de noi startup-uri prin intermediul parteneriatelor cu programele educaționale și comunitățile locale, evaluăm anual sute de proiecte”.

Prin Orange Fab, startup-urile locale primesc acces la cele mai noi tehnologii și la oportunități de dezvoltare în zona de inovație, cercetare și networking pentru a-și valida și optimiza mai departe atât planul de business, cât și produsele. Acestea au acces la primul laborator 5G din România, un hub în care pot să-și testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G, și primesc susținere personalizată în cadrul sesiunilor de coaching de la experții Orange.

Pentru a facilita extinderea la nivel internațional, programul oferă oportunitatea startup-urilor de a-și prezenta soluțiile și pe alte piețe prin rețeaua internațională Orange Fab și, o parte dintre ele, în cadrul sesiunilor Demo Day organizate anual, dar și de a participa la conferințe globale precum Viva Technology, cel mai mare eveniment european dedicat tehnologiei.

În 2021, Orange Fab România a înregistrat cele mai multe proiecte implementate cu startup-urile din întreaga rețea Orange Fab alcătuită din 23 de țări.