Silvia VLĂSCEANU, Director Executiv – HENRO @ Conferința Internet .RO încotro în vremuri AI?, organizată de Digital Transformation Council pe 18 septembrie 2024, moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.
Să subliniem câteva paralelisme între Energie şi Comunicaţii, în legătură cu operatorul de distribuție din București, cu Netcity. Operatorul de distribuție deține atât infrastructura de energie, cât și prestarea serviciului de distribuție. Aici, lucrurile sunt puțin diferite. Din ceea ce am văzut, Netcity are deja o poziție de monopol natural, pentru că, într-un fel, mă îndoiesc că vor apărea concurenți care să creeze rețele paralele. Este posibil, dar faptul că abuzează de această poziție este sau ar trebui să fie în atenția Consiliului Concurenței. Dacă este o poziție de monopol, sau dacă există un abuz de poziție dominantă, Consiliul trebuie să investigheze.
Vorbesc din perspectiva experienței mele, pentru că am lucrat câțiva ani la Consiliul Concurenței. Revenind la Energie și la ANRE, reglementatorul în sectorul de energie, ANRE, sancționează încălcarea reglementărilor pe care le-a emis. Înțeleg că ANCOM nu are reglementări pe care să le fi încălcat operatorii din telecomunicații. Consiliul Concurenței intervine doar post-factum pentru a verifica situațiile. Așadar, dacă lipsesc reglementările pe zona de telecomunicații, ANCOM nu poate face mai mult decât îi permite legea specifică. Dacă legea permite, ANCOM trebuie să reglementeze ceea ce mai este necesar.
În ceea ce privește sectorul energetic, vă pot spune că acesta este “suprareglementat”. Asta nu înseamnă că funcționează mai bine sau mai puțin bine, ci doar că este puternic reglementat, ceea ce aduce în discuție ideea de “dereglementare”. O ultimă idee legată de paralela Comunicaţiilor cu Energia: eu cred că Internetul și serviciile de cablu sunt deja utilități esențiale. În curând, așa cum discutăm despre sărăcia energetică și despre necesitatea sprijinului pentru plata facturilor la energie, susțin că ar trebui să existe și un sprijin pentru familiile defavorizate pentru plata utilităților, incluzând serviciile de energie, încălzire, apă și telecomunicații. Acestea ar trebui privite ca un pachet de servicii esențiale.
Cred că, în viitor, vor apărea furnizori de servicii de utilități integrate, nu doar pentru energie sau telecomunicații.