Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Pe Hellcase România poți deschide cutii cu skinuri.

Silvia Vlăsceanu, HENRO @ GREEN IS THE NEW DIGITAL: Trecerea sectorului energetic prin transformarea digitală este lentă, dacă ne raportăm la dinamica sectorului telecom, care s-a mișcat foarte rapid.

Silvia VLĂSCEANU – Director Executiv – HENRO – Asociația Producătorilor de Energie Electrică @ Conferința GREEN IS THE NEW DIGITAL organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 9 septembrie 2022.

„Sectorul energetic este unul dintre sectoarele care a trecut aproape cel mai abrupt prin transformarea digitală. Dacă ne raportăm la dinamica sectorului telecom, care s-a mișcat foarte rapid, trecerea sectorului energetic prin transformarea digitală a fost lentă.

Membrii asociației noastre acoperă 75-80% din producția de energie electrică a României și asigură stabilitatea sistemului energetic național.

Apariția bursei de energie, după anul 2000, a condus la semnarea primelor contracte bursiere și în timp numărul acestora a crescut, fiind realizate aproape instant în prezent, ca urmare a transformării digitale.

CONFERINŢA LIVE – Intervenţia dnei. Silvia Vlăsceanu (min 02:25:33)

Chiar dacă avem multe tranzacții și mulți participanți, asta nu înseamnă că avem o concurență perfectă. Sectorul energetic a fost reorganizat după anul 2000 în România de așa manieră încât este foarte greu să vorbim de o concurență reală între un producător de energie electrică din surse fosile, cum ar fi cărbune, și un producător de energie eoliană. Sunt diferențe majore prin modul în care se produce energia, tehnologia utilizată și caracteristicile tehnice ale fiecărui proces tehnologic.

În legătură cu creșterea prețului la energie și rolul statului în creșterea acestuia, dat fiind că deține pachete majoritare la companiile producătoare de energie electrică, pe bursă se încheie contracte pe termen mediu și lung, dar și pentru a doua zi.

Producătorii de stat au vândut încă de anul trecut, și există statistici în aceste sens, între 80% și 82% din producția de energie electrică prin contracte la termene. În prezent, prețul mediu la contractele la termen este de 580 lei/MWh. În 2021, prețul mediu a fost sub 300 lei/MWh.

Prețul mediu pentru livrările din 2023 se situează în jurul cifrei de 800 lei/MWh.

În discuțiile premergătoare întâlnirii de astăzi (vineri, 09.09.2022) de la Comisia Europeană s-a vehiculat prețul de 200 lei/MWh. Nu știu dacă va intra în dezbatere. Cert este că multe state au remarcat aceeași tendință de creștere pe piețe spot și profitul excepțional făcut de firmele din regenerabile, deși tehnologiile în sine și modul în care se produce energie ar trebui să mențină prețul la un nivel accesibil astfel încât să nu fie denaturate prețurile pe piețele en-gros.

Trebuie urmărit dacă va avea loc decuplarea energiei din gaze naturale de energia din alte surse, respectiv tranzacționarea energiei electrice din gaze naturale pe o bursă separată, dacă acest proces este fezabil și cum va fi implementat.

Fiecare membru al asociației pe care o reprezint are o strategie de dezvoltare privind viitorul verde și energii verzi, mai ales că gazele naturale și energia nucleară au fost introduse în taxonomia europeană.

Introducerea energiei nucleare în taxonomia europeană a avut loc înainte de declanșarea actualei crize energetice și este un lucru bun, pentru că emisiile acestui tip de energie sunt mult mai reduse comparativ cu altele, iar gazul natural trebuie să rămână un combustibil de tranziție, mai ales în perioada pe care o traversăm.

Comparativ cu anul 1990, consumul de energie electrică a scăzut în România, de la 68-70 TWh/an la 55 TWh/an. Practic, consumul s-a redus cu 15-20%, motivul principal fiind scăderea consumului în zona industrială. A crescut ponderea consumului casnic, 14-15 TWh/an, și asta e bine. A rămas relativ constant consumul propriu tehnologic. Marii consumatori au o pondere redusă, 7 TWh/an. Restul consumului revine serviciilor, IMM-urilor.”