Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win matrimoniale ploiești Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România. Martian Wallet is a cutting-edge digital wallet for managing your cryptocurrencies securely. It features fast transactions and a user-friendly interface, perfect for all crypto enthusiasts. Discover more at martianwallet.net.

Silvia DINICĂ, Senat @ Internet RO încotro în vremuri AI?: Dinamica pieței de Internet trebuie captată printr-un studiu de piață, iar ANCOM are obligația să facă aceste studii de piață

Silvia DINICĂ, Președinte Comisia pentru Știință, inovare și tehnologie – Senatul României @ Conferința Internet .RO încotro în vremuri AI?, organizată de Digital Transformation Council pe 18 septembrie 2024, moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Foto Cristi Chivu

Ne trebuie un studiu de piață privind serviciile de Internet, iar responsabilitatea acestui studiu de piață este, conform legii și cât se poate de clar, la ANCOM, nu la Consiliul Concurenței. Ultimul studiu pe care l-a făcut ANCOM este din 2020, din ce am verificat pe site-ul instituției. În momentul în care faci un astfel de studiu de piață, prinzi și elementele de context, te uiți și la cum a fluctuat numărul de operatori, la ce tip de tehnologie folosesc ca să ajungă la consumator. De asemenea, analizezi și perspectiva consumatorului pentru că da, în extremă, se poate ajunge ca acel consumator să fie captiv unui singur operator, care poate ajunge ulterior să ridice prețul, dacă este singura alternativă acolo.

Probabil că este și subvenționare încrucișată pentru a se putea oferi servicii la prețuri reduse. S-au mai făcut subvenționări încrucișate când aveam doar telefonie fixă și construiam Internet.

În plus, s-a reintrodus tariful de monitorizare. Asta înseamnă costuri mai mari, și pentru operatorii mai mici și pentru cei mai mari. Evident că la operatorii mai mari impactul se va atenua mai ușor decât la operatorii mici, care vor simți mai tare zguduiala aceasta de ridicare de taxe. Taxa era în lege, numai că nu se încasa tariful de monitorizare.

Apetitul consumatorilor pentru servicii de internet este în anumite standarde, în majoritatea cazurilor. Există și studii care sunt făcute pe consumatorul final. Probabil că pentru piața de internet, există un profil de consumator standard, care, într-adevăr, vrea mai mult Netflix, de ex,, și mai mult timp pe internet.

Cum am putea să ducem tematica de la ANCOM la Parlament? Chiar dacă este sfârșit de mandat, nu înseamnă că data viitoare nu putem face mai bine.

Dacă mergem pe principiul că nu trebuie să piardă cineva ca să câștige altcineva, și că putem să creăm un cadru din care dăm șanse mai multor jucători, atunci discuțiile acestea s-ar translata în Parlament.

Dacă aduci pe toată lumea la masă și vezi diferitele perspective, de la cei mai mici la cei mai mari, și încerci să fii un mediator corect, atunci lucrurile s-ar putea face evident mai bine decât să îndrepti o greșeală sau să dai o amendă ex post că s-a întâmplat o nenorocire. Așadar, mai bine le dai oamenilor șanse să concureze și de ce nu să-și ajusteze business-ul, că nu cred că oricare dintre operatori, mici sau mari, nu sunt dispuși să inoveze. Plecăm de la acest principiu.

Eu cred că cererea de servicii de internet nu o să scadă.

Aici trebuie văzut din nou zona de consumator final, persoane fizice, persoane juridice, care sunt nevoile și targetate în funcție de aceasta, pentru că poate dacă și ISPiștii mai mici au un serviciu de internet premium, se pot duce către micile business-uri care încă practică mult lucrul de acasă și au nevoie de zona asta.

Reglementarea are anumite etape și e făcută pe principiu de a da putere jucătorilor mici, astfel încât piața să fie concurențială. Puterea aceasta se face în mai multe etape și e clar că la ANCOM este cheia. În zona de legislație primară trebuie mers tot din perspectiva aceasta de jos, de la realitatea pieței.

Lucrurile se pot face, sunt suficiente comisii. În Senat este Comisia de Știință, Inovare și Tehnologie, mai este Comisia de IT, care acum are în titulatură și inteligența artificială (comisia este și la Senat și la Camera Deputaților). Sunt câteva zeci de oficiali în aceste organisme, din toate partidele, deci ar trebui să fie suficient know-how astfel încât să putem să pornim o discuție pe tema asta.

N-aș vrea să folosim legislația ca o sancțiune, îmi place concurența, dar eu sunt mai degrabă adeptul dereglementării decât al reglementării excesive care poate să sugrume concurența.