Raportul Business Internet Security 2023 realizat de Orange Business și ajuns la ediția a șasea, arată că sectorul energetic a fost cel mai afectat de problemele de securitate cibernetică, înregistrând 31% din totalul atacurilor, urmat de transporturi cu peste 22%, sectorul guvernamental și cel al serviciilor publice cu 19%, retail cu 19,7% și cel de sănătate cu peste 10%.
Raportul prezintă o analiză a peste 11 milioane de amenințări identificate lunar de serviciul Business Internet Security, din care se observă o creștere constantă a numărului de atacuri cibernetice, precizează specialiștii Orange Business.
2023 a fost un an al ransomware-ului, continuând tendiță din anii anteriori, ce s-a manifestat printr-un număr crescut de atacuri care au afectat numeroase companii și au generat pierderi totalizând zeci de miliarde de USD. Datele analizate au arătat că atacurile de tip ransomware continuă să se propage atât prin vectori clasici precum e-mailuri, rețele sociale și descărcarea de fișiere din surse nesigure, cât și prin metode noi, precum atacurile inițiate din browser.
Într-un top al celor mai răspândite tipuri de atacuri, pe primul loc se plasează ransomware-ul cu peste 34%, urmat de phishing cu 31% pentru al treilea an consecutiv, în timp ce pe locul 3 s-au aflat atacurile de tip DDoS ce au însumat 27% din totalul incidentelor.
Cele mai multe atacuri au vizat regiunea București, cu aproape 40% din totalul amenințărilor, urmată de regiunea de Sud-Est cu 27,13% și regiunea Banatului cu 16,27%. Astfel, Bucureștiul se află pe primul loc, cu o medie de 980.000 de atacuri prevenite în fiecare lună, urmat de Constanța cu o medie de 670.000 de atacuri lunar, in timp ce Timișoara se află pe locul trei cu aproape 340.000 de amenințări detectate și blocate în fiecare lună.