România, pe locul 8 în Europa la stalkerware, cu 222 de utilizatori de telefonie mobilă afectaţi

Stalkerware – software secret de supraveghere utilizat atunci când vine vorba de violența domestică – rămâne o problemă semnificativă conform unui nou raport Kaspersky care a constatat că un total de 53.870 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectați la nivel global de stalkerware în 2020.

Raportul recent realizat de Kaspersky, „The State of Stalkerware 2020”, arată că situația nu s-a îmbunătățit mult comparativ cu anul precedent – în 2019, când au fost descoperiți 67.500 de utilizatori de telefonie mobilă afectați de acest software. Stalkerware-ul este adesea folosit pentru a controla digital viața unui partener intim. Indicele anual al utilizatorilor afectați de stalkerware la nivel global arată o scădere a acestor incidente din martie până în iunie 2020, pentru ca apoi valorile să înceapă să se stabilizeze. Acest lucru coincide cu începutul reglementărilor impuse în urma pandemiei la nivel mondial și, ulterior, cu perioadele în care multe țări din întreaga lume au început să relaxeze aceste restricții, comentează specialiştii Kaspersky.

Stalkerware este o formă de ciberviolență și un fenomen global care afectează țări indiferent de mărime, societate sau cultură: Rusia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, India și Mexic se află în fruntea listei Kaspersky din 2020 a țărilor în care numărul utilizatorilor afectați de acest fenomen este foarte mare. Sub acestea, Germania este prima țară europeană, ocupând locul șase în clasamentul global. Iranul, Italia, Regatul Unit și, în cele din urmă, Arabia Saudită completează lista cu cele zece națiuni cele mai afectate. România se află pe locul opt în clasamentul european, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă afectați de stalkerware fiind de 222.

Tabelul 1 – 2020 Top zece țări cele mai afectate de stalkerware – la nivel global

 ȚaraNumăr de utilizatori afectați
1Federația Rusă12389
2Brazilia6523
3SUA4745
4India4627
5Mexic1570
6Germania1547
7Iran1345
8Italia1144
9Marea Britanie1009
10Arabia Saudită968

Tabelul 2. 2020 Top 10 țări cele mai afectate de stalkerware – Europa

 ȚaraNumărul de utilizatori afectați
1Germania1547
2Italia1144
3Marea Britanie1009
4Franța904
5Spania873
6Polonia444
7Olanda321
8Romania222
9Belgia180
10Austria153

În 2021, Kaspersky și-a unit forțele cu patru parteneri pentru a lucra la proiectul „DeStalk”, la nivelul Uniunii Europene, proiect pe care Comisia Europeană a ales să îl sprijine prin programul său – Rights, Equality and Citizenship. Potrivit datelor prezentate de Kaspersky, în total, 6.459 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectați de stalkerware în UE în 2020, iar cel mai mare impact a fost în Germania, Italia, Franța și Spania.

În 2019, Kaspersky a creat, împreună cu alte nouă organizații, Coalition Against Stalkerware, care are acum 30 de membri de pe cinci continente. Coaliția își propune să îmbunătățească nivelul de detectare a stalkerware-ului, schimbul de informații între organizații non-profit și companii și să crească nivelul de conștientizare în rândul publicului.

Mai mult, în noiembrie 2020, Kaspersky a lansat un instrument anti-stalkerware gratuit numit TinyCheck, pentru a ajuta organizațiile non-profit să sprijine victimele violenței domestice și să le protejeze viața privată. Caracteristica sa principală este capacitatea de a detecta stalkerware-ul și de a alerta utilizatorii afectați, fără a semnala acest lucru făptuitorului. Instrumentul este susținut de comunitatea de securitate IT și actualizat constant cu ajutorul acelei comunități.

Utilizatorii pot verifica dacă dispozitivul lor mobil are instalat stalkerware căutând următoarele semne:

  • Verificați permisiunile din aplicațiile instalate: aplicațiile Stalkerware pot fi deghizate sub un nume fals de aplicație, cu acces suspect la mesaje, jurnale de apeluri, locație și alte activități personale. De exemplu, o aplicație numită „Wi-Fi” care are acces la geolocalizarea dumneavoastră este una suspectă.
  • Ștergeți aplicațiile pe care nu le mai utilizați. Dacă aplicația nu a fost deschisă în decurs de o lună sau mai mult, este de presupus că nu mai este necesară; și dacă acest lucru se va schimba în viitor, aceasta poate fi oricând reinstalată.
  • Verificați setările de „surse necunoscute” pe dispozitivele Android. Dacă pe dispozitivul dumneavoastră sunt activate „surse necunoscute”, ar putea fi un semn că software-ul nedorit a fost instalat dintr-o altă sursă.
  • Verificați istoricul browser-ului. Pentru a descărca stalkerware-ul, atacatorul ar trebui să viziteze câteva pagini web despre care utilizatorul afectat nu știe. Sau, istoricul de căutare lipsește cu totul, fapt care poate semnala că agresorul l-a șters.
  • Utilizați o soluție eficientă de protecție cibernetică, cum ar fi Kaspersky Internet Security pentru Android, care vă protejează împotriva tuturor tipurilor de amenințări mobile și care efectuează verificări periodice pe dispozitivul dumneavoastră.