Recommerce Group, specializat în recondiţionarea smartphone-uri, cu operațiuni în 24 de țări, achiziționează fenix.eco, un start-up fondat în România în urmă cu 14 luni de Grégoire Vigroux, Adrien Arnoux și Hector Destailleur. Tranzacția dintre fenix.eco și Recommerce Group va fi închisă din punct de vedere legal în luna iulie.
Fenix.eco vinde smartphone-uri recondiționate cu o garanție de 12 luni la prețuri cu până la 50% mai mici față de cele noi, prin intermediul magazinelor și a segmentului business-to-business. Fenix.eco vrea să dezvolte rețeaua de distribuție prin retaileri offline în acest an și să devină cel mai important jucător în domeniul smartphone-urilor recondiționate din regiune, vizând venituri la nivel regional de 10 milioane de euro până în 2023. Recommerce Group a fost fondat în 2009 în Franța şi folosește tehnologii brevetate pentru răscumpărarea, renovarea și vânzarea dispozitivelor second-hand.
Augustin Becquet, CEO al Recommerce Group (foto stânga) este de părere că „România este o bază extraordinară pentru ca Recommerce să își consolideze prezența în Europa de Est, datorită francofoniei țării, apropierii culturale de Franța, mediului de afaceri favorabil și deschiderii către Europa. Veniturile noastre au crescut cu 30% în 2020, iar anul acesta se vor majora cu 40% urmând să ajungem la o cifră de afaceri de 85 milioane de euro la finalul lui 2021. Pentru a continua această creștere exponențială în anii următori, ne intensificăm dezvoltarea internațională. Luând în considerare importanța sa din punct de vedere demografic si economia aflată în curs de dezvoltare, Europa de Est este o piață mare, dar care nu este utilizată la adevăratul său potențial.”
Grégoire Vigroux va rămâne în consiliul de administrație al companiei, în timp ce Hector Destailleur și Adrien Arnoux vor continua să se ocupe de operațiunile locale.
Potrivit unui raport publicat de International Data Corporation (IDC) în ianuarie anul acesta, se estimează că piața mondială a smartphone-urilor reutilizate (inclusiv reutilizate și recondiționate) va ajunge la 351,6 milioane de unități în 2024 față de 225,4 milioane de unități în 2020.