Premieră în România: la Spitalul de Urgență din Timișoara se pot analiza radiografiile pulmonare cu inteligenţa artificială din aplicaţia XVision

XVision

În premieră în România, la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara, startup-ul MedTech XVision introduce o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială. Lansarea are loc pe 30 ianuarie 2020, în amfiteatrul B al spitalului. Aplicația dezvoltată de XVision, prima de acest tip din România, permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, medicii putând astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în prezent.

Pentru acest proiect, echipa XVision a lucrat cu cea de radiologi ai spitalului, coordonată de Profesorul Florin Bîrsășteanu. Introducerea platformei în această unitate spitalicească are loc după derularea unui proiect pilot pe o perioadă de un an care a avut scopul de a îmbunătăți algoritmii folosiți în analiza radiografiilor și de a eficientiza procesul de interpretare imagistică, prin prioritizarea cazurilor cu patologii depistate prin intermediul platformei XVision.

La acest moment, aplicația generează date aferente exclusiv zonei toracale, urmând să fie dezvoltată pentru a putea furniza informații pentru radiografii ale membrelor superioare și inferioare și, ulterior, pentru CT-uri și RMN-uri.

Startup-ul MedTech a fost înființat în urmă cu doi ani, ajungând să se extindă la nivel național. Platforma este acum testată de spitale din Timișoara, Oradea și București.

A fost un an foarte bun pentru noi, atât în ceea ce privește dezvoltarea tehnică a platformei, cât și implementarea acesteia în spitale. În 2020 focusul va fi pe extinderea noastră în cât mai multe spitale publice și private din România și planificăm, de asemenea, extinderea pe piețele internaționale”, afirmă Ștefan Iarca, co-fondator XVision.

Anul trecut XVision a fost selectat în programul de accelerare Techcelerator prin intermediul căruia au ridicat o investiție totală de 100.000 de euro de la GapMinder Venture Partners.

În 2019, pentru munca de cercetare depusă în vederea aplicării inteligenței artificiale în radiologie, dr. Marius Mihail Bența, parte a echipei XVision, a primit premiul „Gheorghe and Claudia Mateescu”, acordat de ISMRM (International Society of Magnetic Resonance in Medicine) România, în cadrul Congresului SRIM (Societatea de Imagistică din România).

Medicii care doresc să testeze platforma își pot face un cont de demo pe www.scan.XVision.app unde pot încărca radiografii pulmonare pentru a fi analizate.