Adrian POPA, Președinte – ANISP @ Conferința Internet .RO încotro în vremuri AI?, organizată de Digital Transformation Council pe 18 septembrie 2024, moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.
Măsurile pe care le-am analizat în cadrul Asociației ANISP sunt completate şi de alte idei relevante. O măsură importantă care ar trebui luată în considerare este recunoașterea serviciilor de telecomunicații ca utilitate publică. Acest lucru ar elimina barierele și ar permite oricărui operator să-și construiască infrastructura în mod eficient.
Moderator
Aș dori să susțin ideea dvs. valoroasă, legată de eforturile asociației dvs și ale altor asociații, de a crea un standard care există acum în Construcții. Astfel, încă de la etapa de construcție a unei clădiri, este prevăzută o conexiune la internet – ceea ce numim popular „priză de internet”. În esență, este vorba despre un canal prin care să treacă rețeaua de internet.
Normele de dezvoltare sunt diferite pentru utilitățile publice și pentru rețelele de telecomunicații în prezent. Din acest motiv, operatorii de telecomunicații se confruntă cu multe bariere când încearcă să dezvolte rețele, respectând toate regulile impuse de autorități. Obținerea unei autorizații pentru un proiect poate dura chiar și un an sau mai mult. Am un caz concret în Timișoara, unde de un an de zile nu am reușit să obțin autorizația necesară.
Moderator
Cum credeți că v-ar ajuta dacă telecomunicațiile ar deveni utilitate publică?
Dezvoltarea rețelelor s-ar accelera considerabil, iar operatorii ar fi mai dispuși să investească în extinderea infrastructurii. Aceasta ar fi o măsură complementară celor discutate anterior.
Vorbim despre digitalizare. Este esențial să discutăm despre servicii digitale și accesul la internet.
În același timp, trebuie să recunoaștem că digitalizarea devine o necesitate. Dacă vrem să avem servicii digitale de calitate, trebuie să creăm infrastructura necesară. De fapt, cheia proiectelor de digitalizare, fie că vorbim de instituții publice sau companii, este accesul la aceste servicii.
Degeaba creăm servicii dacă utilizatorii nu au acces la ele. Accesul depinde de o infrastructură bine dezvoltată, care trebuie să fie construită într-un model echitabil, menținând cadrul competițional în sectorul telecomunicațiilor.
În cadrul Conferinței s-a vorbit despre raportul în care România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește accesul la internet. Acest lucru este cauzat, în parte, de scăderea competiției și a investițiilor. Să nu uităm de unde am pornit!
Cred că au trecut mai bine de 20 de ani de când piața de telecomunicații din România a fost liberalizată. Am văzut în prezentarea lui Eric Băleanu o creștere exponențială a numărului de operatori în acea perioadă.
Această competiție a fost factorul care ne-a adus unde suntem astăzi, a dus la scăderea prețurilor și la creșterea investițiilor. Însă, dacă această competiție dispare, atât consumatorii, cât și economia națională vor avea de suferit.