Patru din cinci utilizatori au încercat să elimine informații personale de pe site-uri sau din social media

După cum reiese din cel mai recent raport al specialiştilor de la Kaspersky, Defending digital privacy: taking personal protection to the next level, utilizatorii sunt din ce în ce mai conștienți de locurile în care datele lor personale sunt disponibile online. De fapt, 82% dintre aceștia spun că au încercat să înlăture informații private de pe site-urile web sau de pe canalele de social media. Cu toate acestea, o treime (37%) dintre ei nu au absolut nicio idee cum ar putea să facă acest lucru.

Consumatorii au arătat că nu sunt îngrijorați numai de datele lor private, dar și de cele ale persoanelor apropiate. De exemplu, 24% dintre consumatori susțin că datele lor personale sau informații despre familia lor au devenit disponibile public fără acordul lor.

Astfel de incidente împing utilizatorii să ia decizii conștiente despre cum și unde sunt stocate datele lor personale, pentru a evita ca acestea să fie văzute sau utilizate de alte persoane, fără permisiune. O mare parte dintre utilizatori aplică măsuri suplimentare atunci când navighează pe internet, pentru a-și ascunde informațiile de atacatorii cibernetici (43%), de site-urile web pe care le vizitează (41%) sau de alte persoane care ar putea accesa același dispozitiv (37%). În plus, unii utilizatori rămân îngrijorați cu privire la stocarea informațiilor personale pe dispozitivele lor. De exemplu, unul din cinci utilizatori (21%) afirmă că este îngrijorat de colectarea datelor personale de către aplicațiile pe care le folosește pe dispozitivul său mobil.

Este posibil ca acești oameni să simtă că pierd controlul asupra stocării datelor lor, fiind conștienți de riscurile legate de schimbul de informații personale. Deci, nu doresc ca acestea să fie utilizate de către terți, fără acordul sau cunoștința lor.

Diagrama 1: Față de cine își protejează utilizatorii secretele de navigare?

Pentru a vă asigura că informațiile dumneavoastră personale rămân în siguranță pe internet, Kaspersky recomandă:

  • Păstrați o listă a conturilor dvs. online pentru a ști în orice moment ce servicii și site-uri web vă pot stoca informațiile personale
  • Începeți să utilizați “Privacy Checker” care vă ajută să luați în considerare trecerea profilurilor de social media în mod privat. Acest lucru face mai dificil pentru terți să găsească informații extrem de personale
  • Pentru a identifica cerințele potențial periculoase sau suspecte făcute de o aplicație și pentru a înțelege riscurile asociate cu diferite tipuri de permisiuni obișnuite, instalați Kaspersky Security Cloud. Produsul include, de asemenea, o funcție “Do not track”, pentru a împiedica încărcarea elementelor de urmărire care vă monitorizează acțiunile pe site-urile web și colectează informații despre dvs
  • Utilizatorii europeni pot simplifica procesul de redobândire a controlului asupra informațiilor personale care au fost publicate online fără permisiunea lor, folosind Undatify. Noul serviciu contactează organizațiile care pot stoca date personale, astfel încât acestea pot fi împărtășite cu utilizatorul sau chiar șterse, în conformitate cu reglementările GDPR.